Acasă Politic PMP amenință cu ”proteste energice” în toate comunitățile istorice și diaspora

PMP amenință cu ”proteste energice” în toate comunitățile istorice și diaspora

DISTRIBUIȚI

148237 – 24102018 – La 24 octombrie 2018, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a susținut la tribuna Camerei Deputaților o declarație cu privire la bugetul redus care îi revine Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

În intervenția sa, parlamentarul a ținut să precizeze că existența Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care aplică politicile României ”în raport cu cele peste 10 milioane de români din afara granițelor țării”, presupune și o dimensiune bugetară adecvată. Din păcate, spune Codreanu, lucrurile stau foarte prost la acest capitol, pentru că ”ceva este putred în politica de la București”.

”Ungaria, ca să dăm un exemplu relevant din vecinătate, execută anual bugete de peste 300 milioane de euro pentru comunitățile maghiare din jurul granițelor și diaspora, dintre care jumătate sunt utilizate în România. Ea le alocă organizațiilor celor peste un milion de maghiari din România circa 150 milioane de euro anual, adică peste 700 de milioane de lei. Comparăm această sumă cu cele 12 milioane de lei – sau circa 2,5 milioane de euro – cât reprezintă întreg bugetul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni destinat tuturor organizațiilor celor peste 10 milioane de români din afara granițelor țării și realizăm cât de rămași în urmă suntem ca stat în politicile noastre pentru comunitățile istorice, Republica Moldova și diaspora. Comparăm această sumă și cu cele 118 milioane de lei alocate unui număr de 18 organizații ale minorităților naționale din România, care reprezintă circa 2 milioane de persoane. Disproporțiile sunt bătătoare la ochi și deranjante. Avem un cerc vicios. Pe de o parte, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, birocratizat și marcat de incompetență, nu-i cere Ministerului Finanțelor Publice includerea în buget a unor sume care să corespundă necesităților reale și solicitărilor organizațiilor românilor de pretutindeni. Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor nu mărește sumele pentru că MRP nu a fost în stare să utilizeze în anul precedent toate fondurile allocate”.

Potrivit estimărilor PMP, necesitățile reale în domeniu coroborate cu posibilitățile statului român ar permite – dacă s-ar dori politic –  să prevedem în bugetul pe anul viitor cel puțin 200 milioane de lei destinate românilor din afara granițelor țării.

”În cazul în care vocea noastră nu va fi auzită, vom declanșa proteste energice în toate comunitățile istorice și diaspora!”, atenționează Codreanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.