Acasă Politic Principalele teme abordate la briefingul de presă pe tema procesului de pregătire pentru...

Principalele teme abordate la briefingul de presă pe tema procesului de pregătire pentru exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

DISTRIBUIȚI

  148053 – 11102018  – Reprezentanții Unității Pentru Pregătirea Președinției României la Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, structură aflată în subordinea ministrului delegat pentru Afaceri Europene, au susținut miercuri, 10 octombrie 2018, un briefing de presă pe tema procesului de pregătire pentru exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Temele abordate s-au referit la: modul de funcționare și organizare al unei Președinții rotative la Consiliul Uniunii Europene; evoluții în stadiul pregătirilor pentru organizarea Summitului de la Sibiu; lansarea programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”; evenimentul de încheiere a seriei „Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”; lansarea celei de-a doua etape a programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene”; procedura de acordare a patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene; informații generale privind sistemul de acreditare a jurnaliștilor pe durata Președinției României la Consiliului UE.

Cristian Bădescu, reprezentant cu însărcinări speciale pentru pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a prezentat modul de funcționare a Consiliului Uniunii Europene precum și rolul acestuia în procesul legislativ al Uniunii Europene. A explicat, în context, limitele impuse și oportunitățile oferite unui stat membru al Uniunii Europene care pregătește Programul de lucru al unei viitoare Președinții a Consiliului Uniunii Europene.

Daniel Goșea, director general al Unității pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene (UPP UE), a informat asupra stadiului pregătirilor din punct de vedere logistic, cu accent pe recentele evoluții ale discuțiilor de la Sibiu, în contextul pregătirii Summitului. Astfel, s-a subliniat colaborarea strânsă cu principalii actori instituționali (SPP, MAI, STS, autoritățile locale, Administrația Prezidențială), precum și cu experții Secretariatului General al Consiliului, în vederea stabilirii tuturor detaliilor tehnice și logistice. S-a evidențiat și evaluarea pozitivă a experților europeni cu privire la stadiul pregătirilor părții române, în cadrul vizitei tehnice de la Sibiu a echipei Secretariatului general al Consiliului UE, conduse de Dominique Marro, director – șeful protocolului Consiliului UE, în perioada 12 – 13 septembrie 2018.

Doris Mircea, reprezentant cu însărcinări speciale cu rang de director general, coordonator al Direcției Comunicare, Promovare și Organizare (DCPO), a evidențiat lansarea, în data de 5 octombrie 2018, a programului „Delegat de tineret la Uniunea Europeană”, precizând condițiile de eligibilitate și perioada depunerilor cererilor de înscriere a tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, până la data de 20 octombrie 2018.

Programul realizat în parteneriat de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene și Ministerul Tineretului și Sportului, are ca obiective implicarea directă a tinerilor în mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, familiarizarea cu tematica afacerilor europene, promovarea politicilor de tineret, a mecanismelor de coordonare a acestora și a importanței programelor dedicate, precum și susținerea activităților și inițiativelor tinerilor din România. În acest sens, a fost creată o secţiune specială pe site-ul de pregătire al Președinției, secțiuneaOportunități, link: http://www.romania2019.eu/delegat-de-tineret-la-ue/, unde sunt disponibile mai multe informaţii utile.

Coordonatorul DCPO a făcut referire și la evenimentul organizat recent de MAE, prin intermediul ministrului delegat pentru Afaceri Europene, care a marcat încheierea seriei „Consultărilor cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene”. Rezultatele consultărilor derulate în perioada mai – octombrie 2018 la București, Arad, Constanța, Panciu, Fălticeni, Craiova, Negrești-Oaș, Târgoviște, Alba Iulia, Bacău și Bârlad,  vor fi raportate şi discutate la Consiliul European din decembrie 2018, în perspectiva Summitului de la Sibiu (9 mai 2019).

Continuarea programului „Voluntari ai Președinției României la Consiliul Uniunii Europene” a constituit un alt subiect de informare, menționându-se că pentru cea de-a doua etapă a programului care se va derula în perioada octombrie – decembrie 2018, au fost selectați un număr de 35 de voluntari, cu vârste cuprinse între 19 și 49 de ani. Aceștia își desfășoară deja activitatea în cadrul departamentelor UPP UE. Mai multe informaţii utile se găsesc pe site-ul de pregătire al Președinției, secțiunea Oportunități, link: http://www.romania2019.eu/voluntariat/.

Procedura de acordare a patronajului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost în egală măsură un subiect abordat. În acest sens s-a subliniat faptul că, aceasta se acordă pentru evenimentele organizate în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, nu îmbracă forma unui sprijin financiar, constând în: dreptul de utilizare a logo-ului oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene pe toate materialele promoționale ale evenimentului; includerea evenimentului în calendarul celor organizate în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene; participarea unui reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe sau al ministerului de linie care gestionează tematica la eveniment, respectiv difuzarea materialelor de prezentare ale Președinției.

Evenimentele care nu vor îndeplini criteriile vor putea beneficia de statutul de evenimente Partenere ale Președinției („Friends of the Presidency”). Procedura se află pe site-ul de pregătire al Președinției și cei interesați să o consulte pot vizita secțiunea Pregătirea mandatului, link: http://www.romania2019.eu/patronaj/. În încheierea briefingului a fost prezentată, pe scurt, procedura de acreditare a reprezentanților mass-media pentru evenimentele care vor avea loc pe durata Președinției României la Consiliul UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.