Acasă Politic „România tratează cu o atenție deosebită dosarul Brexit„

„România tratează cu o atenție deosebită dosarul Brexit„

DISTRIBUIȚI

147950 – 02102018 –  Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut astăzi, 2 octombrie 2018, o întrevedere cu negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit, Michel Barnier.

Dialogul dintre cei doi oficiali s-a axat pe stadiul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie și a reliefat nivelul foarte bun al cooperării dintre autoritățile române și structura condusă de Michel Barnier, în special în perspectiva preluării de către România, în primul semestru al anului 2019, a Președinției rotative a Consiliului UE.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis asigurări privind sprijinul pe care România îl acordă negociatorului-șef în vederea îndeplinirii mandatului său. A reconfirmat importanța menținerii unității celor 27 de state membre în jurul principiilor fundamentale care guvernează procesul de negociere și al liniilor directoare adoptate de Consiliul European.

Premierul a subliniat că România tratează cu o atenție deosebită dosarul Brexit, având în vedere comunitatea românească semnificativă din Marea Britanie. A indicat că, la nivel intern, România a început pregătirile încă de la debutul procesului de negociere, în luna martie 2017 fiind creat un mecanism interministerial privind problematica Brexit. A arătat că România este pregătită să gestioneze orice scenariu posibil al negocierilor.

Totodată, șeful Executivului a exprimat aprecierea pentru progresele înregistrate până la momentul de față în negocieri, în special în ceea ce privește capitolul referitor la drepturile cetățenilor. Înaltul oficial român a subliniat necesitatea garantării acestor drepturi, arătând că România va continua să urmărească cu atenție modalitatea prin care prevederile Acordului sunt implementate, astfel încât toți cetățenii români rezidenți în Marea Britanie să poată continua să locuiască, să muncească și să studieze în aceleași condiții ca până acum.

Cu privire la relațiile viitoare UE-Marea Britanie, premierul Viorica Dăncilă a reiterat importanța menținerii unei relații apropiate între cele două părți, indicând că orice acord va trebui să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și să respecte autonomia decizională a UE. A indicat că subiectul mobilității reprezintă o prioritate pentru partea română și că principiile reciprocității și non-discriminării trebuie să constituie piloni fundamentali ai relației cu Marea Britanie post-Brexit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.