Acasă Politic Totul pornește de la educație

Totul pornește de la educație

DISTRIBUIȚI

  148252 – 25102018 –  Totul pornește de la educație: educație pentru valorile europene, care sunt în aceste zile erodate de statul autoritarist al unei guvernări toxice care ne aruncă, cu fiecare zi, tot mai departe de ceea ce înseamnă Uniunea Europeană pentru români: libera exprimare, respectarea statului de drept, respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale, cum e cel la educație incluzivă și formare continuă pentru care Comisia Europeană alocă fonduri europene importante.

Este un fapt bine cunoscut că șomajul în rândul tinerilor a devenit un fenomen alarmant la nivelul Uniunii Europene, atât din cauza consecinţelor economice, cât şi a celor sociale. În România, numărul tinerilor fără nicio ocupaţie sau a celor care nu urmează o formă de învăţământ sau pregătire profesională a depăşit 19,3% în anul 2017, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În   acest   context, Comisia Europeană a lansat programul Garanţia pentru Tineret 2017-2020, care oferă subvenţii financiare consistente tinerilor din Uniunea Europeană cu vârsta mai mică de 25 de ani, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru accesarea unor programe de formare continuă, intrarea în ucenicie sau într-un stagiu de practică. Deşi facilităţile oferite tinerilor sunt substanţiale, România a manifestat un interes scăzut pentru acest program, din cele 323 de milioane de euro alocate, în prezent, ţara noastră are o rată de absorbţie a fondurilor europene de 0%. Garanţia pentru Tineret 2017-2020 ar fi putut genera o serie de efecte immediate pentru  stimularea forţei  de  muncă  în  rândul tinerilor și, totodată, ar fi acordat şi angajatorilor o subvenţie financiară de 500 de lei/lună.

Dezinteresul, incompetența pentru viitorul tinerilor și rezolvarea crizei forței de muncă calificate în România nu se află pe agenda Coaliției de la Putere. E nevoie de o altă abordare politică, alți oameni care să lucreze pentru cetățeni, pentru tinerii români care au dreptul la educație, formare continuă.

Pentru aceste fonduri europene statul român plătește cotizație, dar nu e interesat să atragă banii europeni în țară pentru binele tinerilor români! De ce? Furtul din banii europeni e imposibil de realizat fără consecințe! – Cristina Ionela Iurișniți, deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.