Acasă Externe Vizita secretarului de Stat Dan Neculăescu în Ucraina, în regiunile Transcarpatia și Cernăuți

Vizita secretarului de Stat Dan Neculăescu în Ucraina, în regiunile Transcarpatia și Cernăuți

DISTRIBUIȚI
foto: mae.ro

  148009 – 08102018 – Secretarul de Stat Dan Neculăescu a efectuat, în perioada 4 – 5 octombrie 2018, o vizită de lucru în Ucraina, în regiunile Transcarpatia și Cernăuți, inclusiv în perspectiva viitoarei sesiuni a Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind asigurarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Cu acest prilej, secretarul de stat român a avut întâlniri cu liderii minorității române din cele două regiuni în vederea cunoașterii situației din teren privind respectarea dreptului la menținerea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorității române. Cu ocazia prezenței în Ucraina, diplomatul român a vizitat școli cu predare în limba română din Transcarpatia și Cernăuți unde a discutat despre procesul de implementare a noii Legi a Educației, precum și despre finanțarea acordată de statul ucrainean pentru modernizarea bazei didactice si materiale și susținerea în condiții corespunzătoare a procesului educațional.

Dan Neculăescu a reiterat mesajul ferm privind necesitatea prezervării drepturilor etnicilor români, în special dreptul la educație în limba maternă, precum și a consultării autentice a acestora cu privire la deciziile care au implicații pentru identitatea lor.

Totodată, a semnalat votarea în primă lectură, în Rada Supremă a Ucrainei, a Legii privind limba de stat și a arătat că partea română analizează cu deosebită atenție impactul asupra minorității române. În acest context, a punctat că este necesar ca negocierile bilaterale româno-ucrainene privind soluționarea chestiunii educației în limba maternă să conducă la un rezultat concret cât mai repede, subliniind așteptările părții române ca partenerii ucraineni să implementeze integral recomandările Comisiei de la Veneția.

Secretarul de Stat a reiterat susținerea pe care Ministerul Afacerilor Externe al României o acordă promovării și protecției drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.