Acasă Politic Ziua internațională de luptă împotriva cancerului de sân prinde din nou  România...

Ziua internațională de luptă împotriva cancerului de sân prinde din nou  România fără programe de prevenție

DISTRIBUIȚI

 147937 – 01102018 – 1 Octombrie, Ziua internațională de luptă împotriva cancerului de sân, ar trebui să fie un nou motiv de reflecție pentru toți factorii responsabili din sistemul medical, care promit programe ce rămân mereu doar pe hârtie. Concluzia aparține medicului brăilean Antoneta Ioniță, deputat PNL, care a interpelat-o, de altfel, pe ministrul Sănătății, Sorina Pintea, privind programul de prevenire a cancerului de sân.

”Ministerul Sănătăţii a anunțat cu multă pompă, încă de anul trecut, că va demara din 2018 primul program de depistare precoce a cancerului la sân, care se va derula pe o perioadă de cinci ani şi prin care peste 30.000 de femei vor fi testate gratuit. Suntem pe 1 octombrie 2018 și am avut curiozitatea să o întreb pe ministrul Sănătății dacă, în cadrul Planului național integrat de control al cancerului, a fost implementat proiectul-pilot de depistare precoce a cancerului de sân și care este stadiul implementării acestuia. Ca medic de familie, ar fi trebuit să aflu că acesta a demarat și sunt convinsă că, până acum nu s-a întreprins nimic. Aceleași promisiuni, aceeași iresponsabilitate a guvernanților, care arareori reușesc să-și pună în aplicare proiectele bune și necesare, de care oamenii chiar au nevoie”, a declarat deputatul Antoneta Ioniță.

În  România, cancerul de sân  se află pe primul loc ca incidență. La fiecare trei ore, o femeie moare din această cauză, iar numai în ultimul an au fost diagnosticate 7.500 de cazuri noi. Depistarea bolii în faze incipiente, prin prevenție organizată (screening), ar fi de o importanță majoră pentru salvarea de vieți. Programul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului de sân urma să se deruleze în mai multe regiuni din România, inclusiv în județul Brăila și ar fi presupus servicii gratuite de testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor depistate, inclusiv preluarea în tratament a pacientelor. Programul ar fi trebuit să aibă și o componentă de educare şi informare a femeilor, precum și formarea personalului medical de specialitate, dar totul rămâne un proiect neimplementat, după cum a precizat deputatul Antoneta Ioniță.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.