Acasă Externe Centenarul și Ziua Naţională a României sărbătorite de românii/vlahii din Timoc, la...

Centenarul și Ziua Naţională a României sărbătorite de românii/vlahii din Timoc, la Bor 

DISTRIBUIȚI

148717 – 28112018 –    Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni va desfăşura în perioada 1 – 2 decembrie 2018, proiectul „Ziua Națională a României sărbătorită pe Valea Timocului – Serbia”.

Evenimentul va fi organizat cu sprijinul Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia ”Ariadnae Filum”, Congresului Românilor din Serbia (C.R.S.) şi Protopopiatului  Ortodox Român al Daciei Ripensis din cadrul Bisericii Ortodoxe Române.

Proiectul se va desfășura după următorul program:

Pelerinaj la Mănăstirea Sf. Arhangheli din Malainița, în cadrul căruia va fi oficiată o slujbă religioasă și va fi susținută, de către reprezentanți ai Protopopiatului  Ortodox Român al Daciei Ripensis, prelegerea cu tema ”Rolul bisericii în vremurile Marii Uniri și în vremea noastră”.

Reprezentanţii Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”,  şi cei ai Congresului Românilor din Serbia vor depune coroane de flori la Monumetul Eroilor din centrul oraşului Bor.

Conferință științifică sub genericul „Centenar 2018 – Românii timoceni la 100 de ani de la Marea Unire”se va desfăşura atât sâmbătă 01.12.2018, incepând cu ora 15.00, cât şi duminică, în Sala Bibliotecii din Bor.

La eveniment vor participa lideri ai românilor/vlahilor din Timoc, Oliver Marius Dilof, consul general al României la Zaicear, invitați din țară, etnologi, reprezentanți ai mediului asociativ, jurnaliști. În cadrul conferinței va fi prezentat filmul documentar „Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire” realizat de Timoc Press și finanțat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. La manifestație, elevii din Timoc care învață limba română literară vor primi ghiozdane și materiale didactice oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Programul se va încheia cu un moment artistic susținut de Corul Bisericesc „Sf. Ioan Valahul” al Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, precum și de soliști și instrumentiști din comunitate. Totodată, va avea loc și un recital de poezii patriotice susținut de copiii români timoceni.

Proiectul are drept scop cultivarea sentimentului de apartenență la neamul românesc și al simțului de unitate în rândul etnicilor români/vlahi din Valea Timocului prin organizarea unui eveniment concomitent cu românii din întreaga lume, care sărbătoresc Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri. De asemenea, organizarea evenimentului reprezintă un bun prilej de valorificare și promovare a culturii tradiționale în comunităţile românești din regiunile istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.