Acasă Uncategorized Exporturi UE: România, cea mai bună reprezentare a femeilor angajate în domeniu,...

Exporturi UE: România, cea mai bună reprezentare a femeilor angajate în domeniu, la nivel european

DISTRIBUIȚI

 148700 – 28112018 –  România se numără printre țările cu cei mai mulți angajați care desfășoară activități corelate cu exporturile Uniunii Europene la nivel mondial, respectiv 1,4 milioane de români. Dintre aceștia, femeile reprezintă 44%, cel mai mare nivel din Uniunea Europeană. Jumătate dintre exporturile României în afara Uniunii sunt legate de diferite servicii, conform studiilor publicate de Comisia Europeană în 27 noiembrie.

Exporturile UE la nivel mondial sunt mai importante ca oricând, sprijinind 36 de milioane de locuri de muncă în întreaga Europă, cu două treimi mai multe decât în anul 2000. Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. În plus, exporturile UE către exterior generează în Uniune o valoare adăugată de 2.300 de miliarde euro. La nivelul României, acestea se ridică la aproape 20 miliarde euro.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström: ”Acest studiu arată cât se poate de clar că schimburile comerciale înseamnă locuri de muncă. Exporturile din UE către întreaga lume asigură mijloacele de trai ale unui număr considerabil și din ce în ce mai mare de cetățeni din fiecare colț al Europei. Aproape 40% dintre persoanele ale căror locuri de muncă sunt susținute de comerț sunt femei. De asemenea, activitatea comercială a UE sprijină milioane de locuri de muncă dincolo de granițele Uniunii, inclusiv în țările în curs de dezvoltare. Iată încă o dovadă că schimburile comerciale pot fi în egală măsură benefice pentru toate părțile: ceea ce este bun pentru noi este la fel de bun și pentru partenerii noștri din întreaga lume”.

În România, aceste locuri de muncă se regăsesc în sectoare precum: serviciile (50%), materie primă (24%), mașini și echipamente de transport (11%), altele (15%). Acești angajați reprezintă 16,2% din forța de muncă de la nivel național, iar cei mai mulți dintre ei (61%) au o educație medie.

Cu toate că este a opta țară din UE în funcție de numărul total al angajaților care depind de exporturile Uniunii la nivel mondial, România a avut una dintre cele mai mici creșteri la acest capitol între 2000-2017, de 26% (de la 1,1 milioane, la 1,4). Țările cu cel mai mare avans au fost Bulgaria (312%), Slovacia (213%) și Portugalia (172%).

La nivelul României, din acești cei 1,4 milioane angajați, 300.000 au locuri de muncă legate de exporturile altor state membre UE. De asemenea, exporturile României susțin alte 56.000 locuri de muncă din celelalte țări UE.

Cele mai multe locuri de muncă din UE susținute de comerțul cu restul lumii depindeau în 2017 de exporturile din Germania (8,4 milioane, din care 1,6 milioane în alte state membre), Marea Britanie (4,2 milioane), Franța (3,4 milioane) și Italia (3,2 milioane).

Raportat la totalul forței de muncă din UE, acești angajați reprezintă 15,3%. De la preluarea mandatului de către actuala Comisie, în 2014, numărul de locuri de muncă susținute de exporturi a crescut cu 3,5 milioane. Acestea sunt, în medie, cu 12% mai bine plătite decât locurile de muncă din restul economiei.

Comisia Europeană a identificat politica comercială drept o componentă esențială a strategiei 2020 a Uniunii Europene. Având în vedere schimbările rapide din peisajul economiei mondiale, este mai important ca niciodată să se înțeleagă pe deplin modul în care fluxurile comerciale afectează ocuparea forței de muncă. Acest lucru poate fi realizat doar prin colectarea de informații și analize cuprinzătoare, fiabile și comparabile, pentru a sprijini elaborarea de politici bazate pe date concrete.

Pornind de la acest obiectiv, Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene și Direcția Generală Comerț a Comisiei au lucrat împreună pentru a elabora o publicație care își propune să fie un instrument valoros pentru factorii de decizie și pentru cercetătorii din domeniul comerțului.

În continuarea primei ediții din 2015, raportul conține o serie de indicatori care ilustrează în detaliu relația dintre comerț și ocuparea forței de muncă pentru UE în ansamblu și pentru fiecare stat membru, folosind ca principală sursă noua bază de date mondială în materie de intrări și ieșiri pentru anul 2016. Aceste informații au fost completate cu date privind ocuparea forței de muncă în funcție de vârstă, de calificare și de gen. Toți indicatorii se referă la exporturile UE către restul lumii, pentru a reflecta anvergura politicii comerciale a UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.