Acasă Politic Întrevedere George Ciamba – Sandrine Gaudin

Întrevedere George Ciamba – Sandrine Gaudin

DISTRIBUIȚI

148721 – 28112018 –  Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut miercuri, 28 noiembrie 2018, o întrevedere cu secretarul general pentru Afaceri Europene din cadrul guvernului francez, Sandrine Gaudin.

Cei doi oficiali au avut un schimb substanțial de opinii asupra temelor curente aflate pe agenda europeană, în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului UE, la 1 ianuarie 2019. Printre subiectele abordate s-au numărat: viitorul Europei, Brexit, negocierile privind viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, migrația, securitatea internă, piața internă, Uniunea Economică și Monetară, precum şi aspecte legate de agenda externă a UE.

Discuțiile au pus în evidență similitudinea pozițiilor României şi Franței asupra unor priorități actuale ale agendei UE, în mod deosebit asupra necesității menținerii unui rol semnificativ al Politicii Agricole Comune în cadrul viitorului buget multianual al Uniunii. A fost subliniată și importanța atingerii unui acord cu privire la viitorul Cadru Financiar cel târziu în toamna anului 2019.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a trecut în revistă prioritățile și direcțiile principale ale programului viitoarei Președinții a României la Consiliul UE, cu accent pe obiectivul politic transversal de asigurare a coeziunii economice, sociale și teritoriale la nivel european.

Totodată, a reafirmat angajamentul ferm al României de a asigura un mandat de succes, în strânsă colaborare cu statele membre și instituțiile europene, și de a promova o agendă a UE axată pe priorități consensuale, care să producă rezultate concrete și să contribuie la întărirea încrederii cetățenilor în proiectul european.

În acest sens, ministrul delegat George Ciamba a subliniat că pe durata Președinției române a Consiliului UE va fi organizat Summit-ului informal de la Sibiu, la 9 mai 2019, care va reprezenta un moment important în dezbaterea privind prioritatile strategice ale Uniunii Europene în următorii ani.

De asemenea, demnitarul român a exprimat apreciere pentru dialogul și cooperarea cu partenerii francezi, cu precădere în contextul pregătirilor pentru exercitarea, pentru prima dată, de către România a Președinției Consiliului UE. A adresat mulțumiri părții franceze pentru sprijinul acordat în cadrul programelor de formare a funcționarilor publici în domeniul afacerilor europene.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.