Acasă Politic Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, viceprim-ministru al...

Premierul Dăncilă s-a întâlnit cu Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, viceprim-ministru al Consiliului Miniștrilor din Sultanatul Oman

DISTRIBUIȚI

148368 – 04112018 – Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, la 4 noiembrie 2018, o întrevedere cu Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, viceprim-ministru al Consiliului Miniștrilor din Sultanatul Oman.

Cei doi demnitari au evaluat stadiul relațiilor bilaterale și au apreciat tendința pozitivă înregistrată în ultimii ani, concretizată inclusiv prin extinderea cadrului juridic dintre cele două state. Șeful Executivului român a transmis angajamentul Guvernului de la București pentru consolidarea și extinderea cooperării în domeniile de interes comun pentru ambele părți. În context, s-a referit la oportunități concrete de colaborare sectorială, în domenii precum agricultura, turismul, infrastructura, educația, cultura, sănătatea, cercetarea și inovarea și a arătat că România are un mediu de afaceri atractiv, îmbunătățit prin schimbări legislative recente, precum cele aduse legii privind parteneriatul public-privat.

Premierul român a exprimat convingerea că deschiderea Ambasadei României la Muscat și semnarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Sultanatului Oman, cu privire la eliminarea obligației vizei pentru titularii de pașapoarte diplomatice, speciale și de serviciu, cu prilejul vizitei sale la Muscat, reprezintă pași semnificativi pentru aprofundarea dialogului politic bilateral, de natură să conducă la extinderea relațiilor româno-omaneze în ansamblul lor.

Viceprim-ministrul Consiliului Miniștrilor din Sultanatul Oman a evocat deschiderea autorităților omaneze de a colabora cu omologii români, în toate domeniile de interes comun. Totodată, înaltul demnitar omanez a subliniat existența numeroaselor posibilități de investiții, care se pot realiza în ambele sensuri ale relației bilaterale. Acesta a accentuat importanța cooperării de la nivelul celor două Camere de Comerț și Industrie, precum și a schimburilor de experiență între companiile omaneze și cele românești. Totodată, a sugerat aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul parteneriatului public-privat. Alteța Sa Regală Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said a manifestat, de asemenea, interes pentru cooperarea din domeniul educațional, având în vedere expertiza recunoscută a părții române.

Cei doi demnitari au realizat, totodată, un schimb de opinii asupra situației din Orientul Mijlociu, prim-ministrul român apreciind poziția echilibrată a Sultanatului Oman în dosarele regionale. De asemenea, demnitarul român a evocat importanța aprofundării dialogului în cadrul Consiliului de Cooperare al Golfului, ca modalitate optimă de identificare a soluțiilor la provocările de securitate din regiune. De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a menționat că România va deține Președinția Consiliului UE, în prima jumătate a anului 2019, poziție din care țara noastră va acționa pentru aprofundarea cooperării regionale și bilaterale.

Premierul român a adresat mulțumiri Alteței Sale Regale Sayyid Fahd bin Mahmoud al-Said, pentru primirea oferită, și a transmis înaltului demnitar omanez invitația de a efectua o vizită la București.

Întrevederea a fost urmată de un prânz de lucru găzduit de către Alteța Sa Regală, în onoarea demnitarului român, la palatul Al Bustan, în prezența miniștrilor Cabinetului omanez și a 130 de invitați din corpul diplomatic acreditat la Muscat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.