Acasă Politic PSD: Modificările Legii adopţiei încurajează românii să adopte copii

PSD: Modificările Legii adopţiei încurajează românii să adopte copii

DISTRIBUIȚI

148423 – 07112018 – Executivul a aprobat un proiect legislativ care vizează modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, care va simplifica tot procesul parcurs de persoanele care doresc să adopte. Documentul aduce o serie de noutăţi benefice pentru familiile care doresc să adopte, precum şi anumite prevederi pentru asigurarea flexibilizării, dobândirii şi menţinerii mai uşoare a statutului copiilor adoptabili, declară deputatul PSD Carmen Holban.

Una dintre prevederile pozitive ale acestui act normativ este majorarea de la doi la cinci ani a termenului de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte. De asemenea, potrivit noii forme a legii propusă de Executiv sunt eliminate din procedura adopţiei identificarea rudelor de până la gradul al IV-lea, în cazurile în care planul individualizat de protecţie a copilului are ca finalitate adopţia.

O altă noutate se referă la acordarea de noi stimulente financiare, prin care vor fi încurajate familiile să decidă adopţia unor copii. Este vorba despre o indemnizaţie lunară raportata la Indicatorul Social de Referinţă, de 600 de lei pentru fiecare copil adoptat cu vârsta între trei şi şase ani, sau care este încadrat în grad de handicap uşor sau mediu, sau face parte dintr-un grup de doi fraţi adoptabili împreună.

Totodată, indemnizaţia lunară a fost majorată cu 50%, fiind acum de 900 de lei pentru fiecare copil adoptat care a împlinit şapte ani sau este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat cu HIV sau bolnav SIDA, ori face dintr-un grup de cel puţin trei fraţi adoptabili împreună. Acest sprijin financiar se acordă până la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu de către copilul adoptat, respectiv până la vârsta de 18 ani, iar dacă el îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ de zi, până la împlinirea vârstei de 26 ani.

Noua lege mai stipulează că adoptatorul sau familia adoptatoare va beneficia pentru fiecare copil adoptat de o sumă fixă de 1.500 de lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicale, psihologice sau de alta natură. Mai mult, tot pentru stimularea familiilor să adopte copii, se va acorda suma de 200 lei pe zi/persoană pentru maxim zece zile, care să acopere cheltuielile de transport şi cazare ale adoptatorului şi familiei adoptatoare pe durata participării la procedura de potrivire practică cu un copil din alt judeţ.

Alte modificări vizate de actul normativ se referă la flexibilizarea procedurii adopţiei internaţionale pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani, urmărindu-se astfel maximizarea şanselor acestor copii de a avea o familie, inclusiv în cazul grupurilor de fraţi care nu pot fi separaţi, dacă unul dintre ei a împlinit 14 ani.

Sunt convinsă că adoptarea acestei legi va flexibiliza întreaga procedură de evaluare a adoptatorilor, precum şi etapa de monitorizare post-adopţie, urmând ca toate activităţile aferente să scape de barierele birocratice existente până acum. Noua lege a adopţiei va diminua numărul copiilor din sistemul instituţionalizat de protecţie, care îşi vor găsi astfel mult mai uşor familii adoptatoare, şi, de asemenea, va rezolva în mod fericit şi problema familiilor care nu au putut avea copii şi îşi doresc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.