Acasă Social Educatie Se caută soluții pentru învățământ dual în județul Ilfov

Se caută soluții pentru învățământ dual în județul Ilfov

DISTRIBUIȚI

148638 – 23112018 – Reprezentanții Consiliului Județean Ilfov, ai Inspectoratul Școlar Județean și ai Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual au discutat, la 22 noiembrie, cu agenții economici din Ilfov despre implicarea în învățământul profesional dual. Acesta a fost scopul dezbaterii organizate de Consiliul Județean Ilfov în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, la care au participat și reprezentanți ai primăriilor și ai organizațiilor neguvernamentale, precum și directorii tuturor liceelor din Ilfov. S-au purtat discuții aplicate despre domeniile de pregătire pentru clasele de învățământ dual, pentru anul școlar viitor.

Cursurile durează trei ani și sunt organizate exclusiv la solicitarea operatorilor economici interesați, în calitate de potențiali angajatori și de parteneri. Companiile asigură pregătirea practică a elevilor, burse de studii și alte cheltuieli necesare pentru formarea profesională.

Marian Petrache, președinte CJ Ilfov: ”Orice administrație publică trebuie să aibă un singur scop: creșterea calității vieții! Acordăm mare atenție infrastructurii pentru dezvoltare economică – drumuri, energie, gaze, alimentare cu apă. Pentru că, dacă vrem binele public, trebuie să ne gândim la dezvoltare economică, deci să încurajăm și să susținem mediul privat. Și în mijlocul tuturor acțiunilor trebuie să fie omul. Le transmit tuturor tinerilor că este foarte bine să ai o meserie, iar România are mare nevoie de meseriași”.

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual au explicat că, într-o țară în care forța de muncă este o problemă tot mai mare, învățământul profesional dual este soluția pentru a avea muncitori calificați.

Cornel Bertea Hanganu, director general Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual: ”În Germania, 80% din muncitorii calificați sunt pregătiți în sistem dual. Doar companiile decid care e volumul de forță de muncă și de ce domenii au nevoie pentru a se dezvolta”.

În Ilfov sunt nouă licee (dintre care patru au și unități de cazare), iar fiecare dintre ele este un potențial partener în organizarea de clase pentru învățământ dual. Cum autoritățile publice locale au atribuții, prin lege, în susținerea și dezvoltarea învățământului dual, Consiliul Județean Ilfov va coordona programul – la nivel regional – și se va implica financiar, acolo unde va fi cazul.

Datele Institutului Național de Statistică arătau anul trecut că în județul Ilfov sunt 322.800 de persoane care lucrează sau sunt apte de muncă. Aici trăiesc aproape 430.000 de oameni. Rata șomajului, în septembrie anul acesta, era de 0,6%.

În toată țara, au fost create în acest an școlar 5.603 locuri pentru învățământul dual. În 2017, în învățământul profesional erau înscriși 90. 205 elevi, din care 392 în județul Ilfov. În 2016, 77% dintre tinerii din Ilfov, cu vârste între 15 și 18 ani, mergeau la școală.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.