Acasă Politic USR cere Guvernului să nu susțină propunerea actuală de directivă privind modificarea...

USR cere Guvernului să nu susțină propunerea actuală de directivă privind modificarea drepturilor de autor

DISTRIBUIȚI
foto:tomisnews.ro

148555 – 16112018   USR solicită Guvernului să-și retragă susținerea pentru propunerea de directivă privind modificarea drepturilor de autor, așa cum este ea formulată în prezent, și să modifice mandatul de negociere al reprezentantului României.

Într-o scrisoare deschisă adresată Prim-Ministrului, Ministrului Culturii și Identității Naționale și Directorului General al Oficiului Român pentru Drepturile de autor, USR cere autorităților române să adopte o poziție fermă în privința drepturilor de autor care să permită îndeplinirea tuturor obiectivelor Agendei Digitale 2020.

“România trebuie să-și asume o poziție clară, prin respingerea articolelor 11 și 13 din propunerea de directivă, alături de Germania, Belgia, Olanda, Finlanda, Slovenia și Italia, ţări care solicită renegocierea articolelor sensibile din directiva Copyright. Legislația europeană cu privire la copyright trebuie actualizată, astfel încât să poată sta la baza Pieței Unice Digitale, dar acest lucru nu poate fi o justificare pentru încălcarea drepturilor de autor ale creatorilor de conținut original, concomitent cu sugrumarea inovației și creativității pe Internet” spune senatoarea USR Silvia Dinică.

În formularea actuală, Articolul 13 poate duce la încălcarea libertății de exprimare pe Internet, forțând platformele online să apeleze la sisteme de filtrare a conținutului comparabile cu instrumentele de cenzură. De asemenea, Articolul 13 poate duce la încălcarea dreptului de liber acces la informație, în special, și a dreptului la liberă exprimare, în general, și poate avantaja platformele de fake news.

Semnatarii scrisorii deschise atrag atenția că prevederile articolelor 3 și 4 sunt în contradicție cu obiectivele strategice ale României în domeniul educației, cu implicații grave în special în domeniul cercetării, limitând unor categorii de utilizatori de conținut digital accesul la informații care le-ar servi activităților de cercetare. De asemenea, semnatarii susțin că reforma copyright s-a îndepărtat de la scopul ei inițial și aduce atingere tocmai drepturilor pe care Uniunea Europeană trebuie să le protejeze.

Semnatarii scrisorii deschise cer Guvernului să modifice în acest sens mandatul de negociere al reprezentanților României în cadrul reuniunilor trilaterale dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană cu privire la Propunerea de Directivă privind modificarea drepturilor de autor în Uniunea Europeană (Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală COM/2016/0593 final – 2016/0280 (COD), așa-numita Directivă Copyright.

Următoarele negocieri pentru directiva privind modificarea drepturilor de autor vor avea loc pe 26 noiembrie și 13 decembrie, iar votul final va avea loc la începutul lunii ianuarie 2019.

Puteți consulta scrisoarea aici – SCRISOARE DESCHISĂ_Directiva privind drepturile de autor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.