Acasă Externe
DISTRIBUIȚI

149000 – 31122018 – Ministerul Afacerilor Externe a lansat la 28 decembrie 2018 site-ul oficial al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, mandat pe care ţara noastră îl va prelua începând cu 1 ianuarie 2019.

Pagina web, disponibilă la adresa www.romania2019.eu, în limbile română, engleză și franceză, conține informații utile pentru jurnaliști, publicul larg și experți în domeniul afacerilor europene.

Astfel, utilizatorii pot consulta, prin intermediul paginii, calendarul de evenimente pentru prima jumătate a anului 2019, Programul Trio-ului România-Finlanda-Croația (1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020), precum și detalii privind arhitectura instituțională a Uniunii Europene. După data de 15 ianuarie 2019, pe pagina web va fi afişat şi Programul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Site-ul www.romania2019.eu oferă, de asemenea, acces la sistemul de acreditare prin intermediul căruia jurnaliștii se pot înregistra la evenimentele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Reprezentanții mass-media au la dispoziție o întreagă secțiune dedicată, care permite descărcarea ghidului media și a manualului de identitate vizuală, precum și accesarea unor informații de interes, inclusiv cu privire la serviciile asigurate de Societatea Română de Televiziune, broadcaster oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv a galeriilor foto și video de la evenimentele care vor avea loc în contextul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

România va exercita, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.