Acasă Economie București, trezește-te!

București, trezește-te!

Alianța Vestului rămâne deschisă!

DISTRIBUIȚI

148820 – 09122018 – Primarii din Timisoara, Cluj-Napoca, Arad si Oradea au lansat, sambata, la Timisoara, Alianta Vestului (AVE), parteneriat prin care vor sa atraga fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, a declarat ca la baza platformei AVE sta Declaratia de la Alba Iulia. ”Am lansat Alianta Vestului intre Timisoara, Cluj-Napoca, Arad si Oradea, initiativa menita sa ne permita sa facem mai mult decat am facut pana acum, sa fim mai performanti, sa iesim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le confera la nivel teritorial, strict pe raza unitatilor unde ne-am asumat respoinsabilitati. La baza platformei noastre sta Declaratia de la Alba Iulia, promovam cateva principii cum ar fi al dezvoltarii comunitatilor. Obiective comune pe care le asumam sunt accelerarea proiectului Autostrazii Transilvania, sustinerea Autostrazii Timisoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteza intre cele patru orase, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei retele de transport public intraregional si interregional, cresterea mobilitatii ecologice prin proiecte de tramvai, troliebuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructura”, a spus Robu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, Alianta Vestului ramane deschisa, dar nu ”de-a valma”, pentru a putea ramane concentrata pe obiective concrete.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la randul sau, ca initiativa nu are niciun fel de legatura cu vreun proiect de separatism teritorial si nu doreste sa puna sub semnul intrebarii statul national unitar roman.

”Nu este indreptata impotriva guvernarii de la Bucuresti, ci sa avem o Romanie mai bogata, isi propune sa aiba locuri bogate in Romania. Are la baza principiul subsidiaritatii astfel ca decizia sa fie luata de autoritatea cea mai apropiata de cetateni. (…) Discutam cu UE si partenerii nationali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane si creativitatea umane, de ce sa nu le fructificam? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis pana acum, deoarece Romania nu a facut regionalizarea, si deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus Boc.

Edilul din Arad, Gheorghe Falca, a spus ca AVE doreste sa transmita un mesaj de responsabilitate si de stabilitate.

Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat ca Alianta este un parteneriat intre orase cu scopul de uni fortele si energiile astfel incat cele patru localitati sa fie mai prospere si sa poata actiona in comun pentru a fi mai atractive pentru fonduri europene.

”Obiectivul este sa constituim o asociatie de dezvoltare inter-regionala, sa fie un partener al Guvernului si CE, sa fim un baraj pentru emigrarea romanilor in Europa, iar dezvoltarea si investitiile sa fie un factor de atractie pentru ca cei care cauta un viitor mai bun sa il gaseasca in Romania. Tot ce functioneaza bine intr-un oras sa fie preluat de celelalte orase”, a spus Bolojan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.