Acasă Opinii/Analize Cheia ignorată a dezvoltării României: Zonele rurale

Cheia ignorată a dezvoltării României: Zonele rurale

DISTRIBUIȚI

  148841 – 11122018 – Pe doar 3% din teritoriul ţării, 13% din populaţie asigură 15% din forţa de muncă şi contribuie cu circa 28% din valoarea adăugată brută (VAB) creată în  , potrivit datelor centralizate la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Productivitatea implicită fiind aproape dublă faţă de media autohtonă.

La polul opus, în zonele predominant rurale, care constituie peste două treimi din teritoriu şi concentrează 55% din forţa de muncă, se obţin rezultate economice la două treimi din productivitatea naţională.

Cutoate acestea, aici se regăseşte (încă) cea mai mare parte a VAB pe categorii de teritoriu.

Sintetic, fără a face ”farmacie” şi ţinând cont că schimbările acestor indicatori sunt foarte lente de la un an la altul (datele sunt din ani diferiţi), situaţia se poate rezuma astfel:

Urban 3% teritoriu – 13% populaţie – 28% VAB – 15% forţă de muncă – 186% productivitate

Intermed. 29% teritoriu – 33% populaţie – 35% VAB  – 30% forţă de muncă – 118% productivitate

Rural 68% teritoriu – 54% populaţie – 37% VAB – 55% forţa de muncă – 66% productivitate

Se poate observa că există o distribuţie de tip 1-2-3 şi ceva ori ca nivel deforţă de muncă, care se combină cu una inversă, de gen 3-2-1 ca nivel de productivitate raportat la media naţională şi măsurat ca rezultat economic relativ la forţa de muncă disponibilă ( foarte probabil, dacă se adaugă impozitele nete de ducem spre 1-2-3, dată fiind taxarea net diferită pe zone rurale şi urbane).

Din păcate, atenţia este concentrată acolo unde sunt mai mulţi bani, cele predominant urbane, în loc să se ducă spre oportunităţile create tocmai de lipsa de fonduri din zonele predominant rurale. Ar fi mai logic ca sumele strânse să se ducă spre locurile unde dezvoltarea se poate face cu resurse umane şi materiale mai ieftine şi nu mai scumpe.

De pildă, contrar modului în care largi zone din Capitală au ales să dezvolte pentru a maximiza profiturile pe termen scurt, ar fi fost mai utilă social şi pe termen lung expandarea zonei metropolitane şi blocarea dezvoltării de noi construcţii care au ajuns să aglomereze un oraş şi aşa plin de probleme şi să reducă drastic calitatea vieţii, în pofida veniturilor ceva mai ridicate. -continuare pe Cursdeguvernare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.