Acasă Externe Agenda Europeana Conceptul de community policing este o inițiativă a MAI

Conceptul de community policing este o inițiativă a MAI

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com/carmendanMAI

148793 – 06122018 –   Programul asumat de MAI pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 este prezentat la Bruxelles de ministrul afacerilor interne, Carmen Dan și are printre priorități consolidarea securităţii interne a Uniunii, gestionarea frontierelor externe, migrația și combaterea radicalizării on-line.

Reuniunea Consiliul JAI care se desfășoară astăzi, 6 decembrie 2018, la Bruxelles, este ultima sub egida Președinției austriece, urmând ca de la 1 ianuarie 2019 până la 30 iunie 2019 Președinția Consiliului Uniunii Europene să fie deținută de România.

Printre prioritățile pe componenta de afaceri interne a Președinției Române a Consiliului se numără continuarea unor dosare importante aflate în prezent în lucru, precum migrația, gestionarea frontierelor externe și consolidarea securității interne a Uniunii Europene.

Un aspect foarte important în domeniul migrației și gestionării frontierelor externe este reprezentat de întărirea rolului Frontex, ceea ce înseamnă sporirea capabilităților umane și logistice pe care statele membre le pun la dispoziția acestei agenții europene.

Alte dosare pe care Ministerul Afacerilor Interne din România le va trata cu prioritate pe timpul deținerii Președinției Consiliului UE sunt cele reprezentate de combaterea conținutului terorist din mediul on-line și dezvoltarea la nivelul UE a principiului community policing.

În privința contracarării radicalizării teroriste în mediul on-line sunt discuții importante inclusiv cu marile companii care administrează rețelele de socializare și se caută soluții pentru un regulament european prin care statele să poată bloca acest conținut atunci când el apare.

Conceptul de community policing este o inițiativă a Ministerului Afacerilor Interne menită să ușureze relaționarea dintre forțele de ordine și comunitățile de expați aflate în Statele Membre ale Uniunii Europene.

România deține o expertiză notabilă în acest domeniu, polițiștii români desfășurând misiuni la nivel operativ în state precum Italia, Spania, Franța sau Bulgaria. Misiunile s-au finalizat cu rezultate foarte bune în domeniul prevenirii și combaterii criminalității cu autori sau victime cetățeni români domiciliați în țările menționate.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI, în format informal, va avea loc la București, în perioada 6-8 februarie 2019.

România va găzdui, pe componenta de afaceri interne, alte zeci de evenimente la nivel înalt, inclusiv Reuniunea ministerială UE-SUA privind justiția și afacerile interne.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.