Acasă Externe Dodon a fost suspendat din nou de Curtea Constituţională din Republica Moldova

Dodon a fost suspendat din nou de Curtea Constituţională din Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

148842 – 11122018 – Curtea Constituţională de la Chişinău l-a suspendat din funcţie, pentru a cincea oară,pe preşedintele Igor Dodon. Este o suspendare temporară, după ce preşedintele a refuzat să promulge cinci legi votate de Parlament.

Este vorba despre proiectul noului cod al audiovizualului, care prevede interzicerea știrilor și emisiunilor cu caracter informativ analitic din Federația Rusă, legea care vizează reforma trupelor de carabinieri, dar și de decizia Parlamentului potrivit căreia terenul fostului stadion republican este vândut SUA pentru construcția noii ambasade.

Igor Dodon a mai refuzat să promulge legea potrivit căreia data de 9 mai va deveni Ziua Europei și nu Ziua Victoriei, așa cum este în prezent.

După decizia Curții Constituționale de la Chișinău, președintele interimar -președintele Parlamentului, Andrian Candu – va promulga aceste legi.

Este pentru a cincea oară de la preluarea mandatului când Igor Dodon își pierde temporar atribuțiile constituționale întrucât refuză deliberat să promulge legi deși Constituția nu-i oferă acest drept.

Potrivit legii supreme, șeful statului are voie o singură dată să respingă un proiect delege. Dacă Parlamentul își menține votul asupra acelui proiect, a doua oară șeful statului este obligat să-l promulge.

Igor Dodon a calificat decizia Curții Constituționale de la Chișinău drept un abuz. Șeful statului spune că așteaptă alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 atunci când, potrivit lui, guvernarea va fi preluată de partidele de stânga.  Stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.