Acasă Politic Klaus Iohannis: „CSM trebuie să devină pentru Parlament un autentic partener de...

Klaus Iohannis: „CSM trebuie să devină pentru Parlament un autentic partener de dialog în procesul de legiferare”

DISTRIBUIȚI

  148867 – 12122018 –  Președintele României Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 12 decembrie a.c., la sediul CSM, o alocuțiune în cadrul ședinței plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:

„Doamnă Președinte Marcu,

Doamnă Președinte Tarcea,

Domnule Procuror General,

Domnule Vicepreședinte,

Onorați membri ai CSM,

Mă bucur să ne revedem, așa, o dată pe an – nu este nici prea des, nici prea rar – și prezența mea astăzi aici vă rog să o vedeți ca și o încurajare instituțională. Din acest motiv, dați-mi voie să felicit conducerea care își încheie mandatul –doamna Președinte, domnule Vicepreședinte – pentru munca depusă. A fost un an foarte greu, vă felicit pe toți pentru echilibrul pe care ați reușit să îl păstrați în sistem.

Anul 2018 a fost marcat, cu siguranță, în acest sistem de modificarea legilor de organizare și funcționare a sistemului judiciar și a legislației penale, care este încă în curs. Am avut un an dificil, cu multe cumpene pentru sistemul judiciar din România, care, din păcate, sunt departe de a se fi epuizat. Punerea în acord a acestor acte normative cu standardele europene este obligatorie și va prezenta o provocare pentru perioada următoare. În cadrul acestui demers, CSM îi va reveni o misiune deosebit de importantă, ce presupune, poate mai mult ca niciodată, afirmarea rolului său constituțional de garant al independenței justiției.

Deși ne-amaflat într-un context complicat, CSM a rămas un factor de echilibru, și subliniez acest lucru, reușind să acționeze cu echidistanță față de actorii implicați. Vă rog să continuați cu aceeași determinare să fiți permanent racordați la vocea interioară a sistemului, care reclamă cu tărie necesitatea apărării și consolidării independenței activității judecătorilor și procurorilor, dar și a sistemului judiciar în ansamblu.

Izolarea și divizarea corpului magistraților nu duc la nimic productiv. De aceea, consider că, în ceea ce privește justiția, Consiliul Superior al Magistraturii poate și trebuie să promoveze o viziune unitară și să fie chiar el un exemplu de unitate și efort comun reunit în jurul principiilor și valorilor celor mai de preț ale unei democrații consolidate: independența justiției, separația puterilor în stat, un echilibru al puterilor și, foarte important, o colaborare loială între acestea.

În continuare aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.