Acasă Economie Agenții economici cu probleme vor fi închiși definitiv

Agenții economici cu probleme vor fi închiși definitiv

DISTRIBUIȚI
foto:ziarulargesul.ro

 149016 – 04012019 – Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Pârvu, spune că sunt situații în care comisarilor care merg în hipermarket și descoperă probleme li se râde în nas, necontând amenzile, care sunt mici și oricum pot fi plătite la jumătate din minimum. El afirmă că se lucrează la schimbarea legislației, astfel încât agenții economici cu probleme să poată fi închisi definitiv, ci nu doar temporar, iar amenzile să fie date în funcție de cifra de afaceri în cazul celor care pun în pericol sănătatea populaţiei.

”O nemulţumire a mea este vizavi de amenzi. (…) sunt agenţi economici care ne râd în faţă şi spun: <<scrieţi ce vreţi că oricum valoarea amenzii nu contează>>. Se plăteşte jumătate din minim, după cum ştiţi în termen de 15 zile. Adică mergem la un hipermarket şi îl amendăm cu 10 milioane de lei vechi, 1.000 de lei, şi vă daţi seama ce afectat este”, a declarat Marius Pârvu, joi, într-o conferință de presă la Ministerul Agriculturii, potrivit Agerpres.

El a spus că împreună cu ministrul Petre Daea va lucra la schimbarea legislației, astfel încât agenții economici cu probleme să poată fi închisi definitiv.

”În acest sens o să lucrez cu domnul ministru Daea pe măsurile care sunt aplicate prin OUG 21, măsuri complementare care se pot aplica agenţilor economici, în sensul că ei pot fi închişi temporar 30 de zile, 6 luni, un an, iar în viitoarea gândire poate vor fi închişi definitiv, pentru că atunci când pui în pericol sănătatea cetăţenilor României credem că nu este normal să îţi mai poţi desfăşura o activitate economică. Cred că vom găsi soluţiile legale atât în zona de amenzi contravenţionale, cum sunt în alte zone unde se aplică amenzi la cifra de afaceri, să se aplice amenzi la valoarea cifrei de afaceri şi în zona în care se încalcă articole de lege care pun în pericol sănătatea populaţiei”, a precizat Marius Pârvu.

El a mai spus că dezacordul dintre ceea ce scrie pe eticheta unui produs şi ceea ce conţine produsul este în prezent cea mai mare problemă.

La conferinţa organizată la Ministerul Agriculturii au fost prezentate rezultatele controalelor făcute anul trecut la 241 de unităţi (patiserii, cofetării, hipermarketuri cu patiserii proprii, pizzerii, restaurante/catering, fast-food-uri, unităţi fornetti şi depozite de produse alimentare) din Bucureşti şi alte cinci municipii. Aceste controale au scos la iveală că 165 de unităţi, adică 74%, utilizează grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii, care cred că iau alimente ce conţin produse din lapte.

Marius Pârvu a afirmat că procentul ridicat găsit la controlul tematic pe lapte şi produse din lapte nu este singular, iar rata agenţilor economici care încalcă legea depăşeşte 50%. ”Sunt mai mulţi care încalcă legea decât cei care o respectă. Nu cred că acest lucru este permis într-o ţară europeană şi mai ales în anul în care deţinem preşedinţia Consiliului UE”, a spus preşedintele ANPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.