Acasă Economie Anul provocărilor. Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în 2019

Anul provocărilor. Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în 2019

DISTRIBUIȚI

Distanța de la emiterea unei facturi până la plata acesteia a crescut semnificativ în 2018, iar în 2019, pe fondul potențialei reduceri a finanțării, această problemă s-ar putea accentua

149023 – 05012019

 Accentuarea blocajului financiar, creșterea fiscalității și evoluția negativă a cursului de schimb reprezintă principalele temeri ale investitorilor la început de an. Potrivit unui barometru realizat de compania de consultanță Frames, 2019 se anunță a fi anul provocărilor, evoluția pozitivă a economiei fiind pusă sub semnul întrebării, printre altele, de modificările fiscale, de preconizata scumpire și restrângere a finanțării bancare și de scăderea semnificativă a apetitului pentru investiții.

Economia românească va continua să crească în 2019, însă ritmul va fi unul mai redus față de 2018, estimează reprezentanții mediului de business. 64% dintre cei chestionați de compania de consultanță Frames în cadrul ”Barometrului privind starea economiei” au indicat un avans al PIB-ului între 3-3,5%, în timp cel 23% au estimat o creștere economică sub nivelul de 3%. Numai 13% dintre respondenți au indicat un avans al PIB-ului peste nivelul de 3,5%.

Potrivit rezultatelor barometrului, principalele provocări pentru mediul de afaceri ar urma să fie legate de posibila extindere a blocajului financiar, indicat de 71% dintre respondenți, de o creștere a fiscalității (57%) și de o potențială evoluție negativă a cursului de schimb (52%).

”Dinamica plăților în economie reprezintă, pentru investitori, cea mai presantă problemă. Distanța de la emiterea unei facturi până la plata acesteia a crescut semnificativ în 2018, iar în 2019, pe fondul potențialei reduceri a finanțării, această problemă s-ar putea accentua. Creditul furnizor s-a extins foarte mult, iar perioada medie de plată a ajuns, în unele sectoare, la 6-9 luni. În condițiile în care 90% din economie este formată din microîntreprinderi și companii mici, slab capitalizate, accentuarea blocajului financiar ar putea genera insolvențe și falimente în lanț”, estimează analiștii de la Frames.

Măsurile recente, în domeniul fiscal, anunțate în decembrie de Guvernul Dăncilă, reprezintă o altă provocare majoră pentru investitori.

”Scumpirea și restrângerea finanțării bancare se află în prim-plan. Investitorii se tem că băncile vor strânge și mai mult robinetul creditelor, iar condițiile de finanțare vor deveni și mai drastice. Suprataxarea sistemului financiar va afecta și leasingul, costurile acestuia urmând să crească, în ton cu evoluția cursului valutar”, au mai declarat experții.

Evoluția cursului euro reprezintă, pentru investitori, un indicator semnificativ al stării economiei

 

Întrebați cum văd evoluția monedei europene în raport cu leul în 2019, peste 54% dintre investitori au indicat cursul în jurul nivelului de 4,7 lei/euro. 32% se așteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,7-4,75 lei, în timp ce 14% estimează că moneda europeană va fi cotată, în acest an, sub nivelul de 4,7 lei.

Potrivit Barometrului, printre celelalte temeri indicate de investitori se află accentuarea inflației, fenomen strâns legat de creșterea prețurilor la utilități (carburanți, energie, gaze etc.), scăderea comenzilor, reducerea investițiilor, incertitudinea privind cadrul fiscal și adâncirea crizei de pe piața muncii.

”Apetitul pentru investiții se anunță a fi mult mai temperat în 2019. În condițiile unui cadru fiscal impredictibil, pe fondul scumpirii utilităților și a posibilei deprecieri a leului, oamenii de afaceri se tem că planurile de business ar putea fi date peste cap. Politica pașilor mărunți va fi adoptată de  tot mai mulți investitori, mai ales că 2019 va fi un an plin de provocări și în mediul politic, cu consecințe pe măsură”, afirmă analiștii.

Domeniile cu potențial în 2019

Dincolo de temerile privind cadrul macro-economic, Barometrul Frames indică și domeniile cu potențial investițional din 2019, așa cum reies din estimările oamenilor de afaceri.

Întrebați care sunt sectoarele care vor aduce profit în acest an, cei mai mulți managerii indicat agricultura (43%), comerțul (41%), sectorul IT (37%) și transporturile (29%).

”Imobiliarele, altădată în topul investițiilor, se anunță a fi un domeniu plin de provocări în 2019, pe fondul preconizatei stopări a Programului Prima Casă și a restrângerii accesului la credite. După un an 2018 excelent, agricultura se anunță a fi, și în acest an, cel mai promițător sector al economiei, alături de comerț. IT-ul, de la producția de software la serviciile de suport, continuă să se afle printre domeniile cu cea mai mare rată de profitabilitate, în timp ce transporturile vor continua să beneficieze de o cerere în creștere, pe fondul continuării politicilor de stimulare a consumului. În topul domeniilor de interes pentru investitori se mai află serviciile de depozitare, curieratul, industria mobilei și serviciile de suport pentru populație”, afirmă experții de la Frames.

Întrebați care ar fi măsurile pe care autoritățile ar trebui să le ia în 2019 pentru a asigura economiei un climat investițional favorabil, peste 80% dintre investitori au indicat înghețarea cadrului fiscal.

”Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără măsuri luate de pe o zi pe alta, care să ofere predictibilitate – aceasta se anunță a fi, și în 2019, principala solicitare a mediului de afaceri în relația cu autoritățile

 

”Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără măsuri luate de pe o zi pe alta, care să ofere predictibilitate – aceasta se anunță a fi, și în 2019, principala solicitare a mediului de afaceri în relația cu autoritățile. Temerile investitorilor sunt că deciziile fiscale majore anunțate în decembrie 2018 ar putea fi urmate, mai ales în primele două luni din 2019, de alte măsuri menite să taxeze și mai mult mediul de afaceri, în contextul provocărilor bugetare”, arată Barometrul Frames.

Printre celelalte doleanțe ale investitorilor în relația cu autoritățile se mai află extinderea infrastructurii de transport, reducerea birocrației administrative, simplificarea metodologiei de acces la fondurile europene și dezvoltarea serviciilor de suport informatizate.

”Simplificarea relației dintre companii și administrație se află în prim-planul solicitărilor mediului de afaceri. Mai puține proceduri, acte, facilitarea serviciilor de asistență online, inclusiv de plată, și reducerea birocrației din sectorul fondurilor UE, acolo unde accesul la finanțare rămâne în continuare extrem de dificil. Dezvoltarea infrastructurii rămâne, bineînțeles, principala cerință a mediului de afaceri, indiferent că vorbim de autostrăzi, cale ferată, transport aerian și naval. Atragerea investițiilor străine, în sectorul greenfield, va depinde în mare măsură de modul în care autoritățile vor trata acest aspect”, au mai spus analiștii de la Frames.

Barometrul Frames privind economia românească a fost realizat în perioada 10 – 30 decembrie 2018, prin chestionare online, telefonic și email, pe un eşantion reprezentativ de 450 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.