Acasă Social Aparare Autoevaluarea activității Statelor Majore ale Forțelor Aeriene şi Navale pentru 2018

Autoevaluarea activității Statelor Majore ale Forțelor Aeriene şi Navale pentru 2018

DISTRIBUIȚI
foto: facebook.com

149198 – 23012019 –   Statele Majore ale Forțelor Aeriene și Navale au desfășurat marţi, 22 ianuarie, şedințele de autoevaluare a activităților pe anul 2018, în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş, şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, și secretarului de Stat Andrei Ignat.

”Statul Major al Forțelor Aeriene a acționat pentru consolidarea structurilor de apărare aeriană cu un grad sporit de sustenabilitate și interoperabilitate, flexibile, superioare din punct de vedere tehnologic, rapid dislocabile și capabile să fie angajate în operații pe teritoriul național sau la distanțe mari de acesta”, a spus șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general maior Viorel Pană, în cadrul autoevaluarii. Acesta a precizat că s-a urmărit menținerea unui nivel adecvat al capacității de luptă a forțelor și mijloacelor care participă la apărarea aeriană națională și contribuie la apărarea colectivă în cadrul Alianței.

Ministrul Leş: ”În contextul procesului de reconfigurare a posturii militar-strategice de descurajare şi apărare a Alianţei, avem nevoie de capabilităţi militare credibile, cu o înzestrare adecvată şi militari bine pregătiţi. Redresarea bugetului apărării şi înscrierea acestuia pe o tendinţă ascendentă este o prioritate majoră a României în contextul de securitate actual atât de complex. România rămâne angajată ferm în direcţia atingerii acestui nivel al finanţării în anul 2018 şi menţinerea lui în deceniul următor”.

În cadrul autoevaluării activității Statului Major al Forțelor Navale, șeful SMFN, viceamiralul Alexandru Mîrșu, a făcut cunoscut faptul că, în anul 2018, Forţele Navale Române şi-au îndeplinit toate obiectivele planificate, iar în anul 2019 efortul se va concentra pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii la graniţa estică a Alianţei Nord-Atlantice şi a Uniunii Europene, odată cu consolidarea deprinderilor militarilor din Forţele Navale, prin participarea la numeroase exerciţii pe mare, dar şi prin exerciţii organizate de către partenerii noştri din Alianţă, în Europa. În plus, infanteriştii marini vor înscrie, în anul 2019, o premieră pentru Forţele Navale, prin executarea unor misiuni reale, în teatrul de operaţii din Afganistan.

”Unul dintre obiectivele majore ale Ministerului Apărării Naţionale a fost şi este consolidarea profilului României de pilon regional de securitate şi stabilitate în NATO şi UE, regiunea Mării Negre fiind unul dintre reperele strategice cele mai importante în actualul context de securitate. Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie instabilă şi imprevizibilă. Forţele Navale Române trebuie să fie o structură  modernă, profesionistă şi dinamică, înzestrate cu nave interoperabile cu cele ale structurile similare din statele Alianţei Nord-Atlantice, care să ofere posibilitatea instruirii şi participării la operaţii navale complexe sub comanda NATO”, a mai spus ministrul Gabriel Leş.

Ministrul şi-a exprimat convingerea că militarii forţelor aeriene şi navale îşi vor face în continuare datoria cu mândrie şi măiestrie, fiind gata oricând să facă faţă cu succes provocărilor profesionale.

În anul 2019, România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Priorităţile pe care MApN le va avea, vizează, în primul rând, continuarea iniţiativelor asociate Politicii de Securitate şi Apărare Comună, în special cu accent pe Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Procesul de revizuire coordonată anuală a apărării (CARD) şi Fondul European de Apărare (EDF). O altă direcţie prioritară, în următoarele şase luni, va fi continuarea dezvoltării cooperării NATO-UE în domenii precum apărarea cibernetică, războiul hibrid, comunicare strategică şi mobilitate militară, context în care se doreşte evidenţierea beneficiilor relaţiei trans-atlantice şi al cooperării dintre cele două organizaţii, întrucât, apărarea europeană nu poate evolua fără o legătură transatlantică solidă şi funcţională.

Demersurile Comisiei în sprijinul consolidării componentei de apărare europene constituie un alt subiect-cheie în domeniul apărării, care va figura pe agenda Reuniunii informale a miniştrilor apărării din ţările membre ale Uniunii Europene, ce se va desfăşura pe 30 şi 31 ianuarie la Palatul Parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.