Acasă Opinii/Analize Bolile românilor și criza din spitalele publice duc piața serviciilor medicale private...

Bolile românilor și criza din spitalele publice duc piața serviciilor medicale private la un nivel record

DISTRIBUIȚI

149267 – 30012019 –    În prag de epidemie de gripă, românii au luat cu asalt cabinetele medicale. Cum multe dintre spitalele și cabinetele medicale de stat sunt supra-aglomerate, alternativa oferită de serviciile medicale private atrage tot mai mulți români. Dovadă că afacerile acestor companii au crescut, față de 2007, cu aproape 500%, arată o analiză KeysFin.

Chiar dacă asistența medicală este gratuită pentru angajații români, tot mai mulți aleg să își trateze problemele de sănătate în sistemul privat. De la analize la operații complicate, companiile private din sectorul medical au ajuns, în 2019, să ofere mare parte din serviciile necesare populației.

            Principalul argument cu care se prezintă în fața clienților îl reprezintă calitatea serviciilor. Confortul și aparatura performantă, timpul de așteptare redus, atenția alocată igienizării, profesionalismul angajaților sunt doar câteva dintre elementele, care puse în balanță cu infecțiile intraspitalicești și lipsa dotărilor din spitalele de stat au determinat românii să aleagă alternativa oferită de spitalele și clinicile private.

Așa s-a ajuns ca afacerile din sectorul serviciilor medicale private să țintească, în 2018, nivelul de 11 miliarde de lei, de la 9,7 miliarde de lei în 2017.  Potrivit analizei KeysFin, business-ul din acest sector a crescut cu 21,3% față de 2016 respectiv cu 472% față de 2007.

            Profitul net al rețelelor de clinici private a crescut cu 29% față de 2016 și cu 420% față de 2007, la 1,5 miliarde de lei în 2017.

            „În 2018, piața serviciilor medicale private a atins un nivel de maturitate, dovadă că numărul de companii s-a menținut la aproape 15.000, în scădere cu numai 1,5% față de 2016. Față de 2007, evoluția este una impresionantă – sunt cu aproape 90% mai multe companii decât acum 12 ani’’, afirmă analiștii KeysFin.

            Potrivit acestora, 2019 va aduce, cel mai probabil, o continuare a consolidării pieței, achizițiile și fuziunile urmând să fie în prim-plan. „Dezvoltarea rețelelor de clinici private va continua în acest an prin  absorbția cabinetelor independente, iar marii jucători își vor consolida prezența în comunitățile urbane prin extinderea serviciilor, de la analize și operații la asigurări medicale”, estimează experții.

            Potrivit datelor KeysFin, în sectorul medical privat activează, în prezent, peste 65.000 de angajați, în creștere cu 2,1% față de 2016 și cu 122% față de 2007. Costul mediu cu forța de muncă a crescut cu 22% față de 2016 la aproape 39.000 de lei per angajat în timp ce productivitatea muncii a avansat ceva mai lent, cu 19%, la peste 147.000 de lei per angajat în 2017.

            ”2019 va aduce, cel mai probabil, o accentuare a bătăliei pe resursele umane. Într-un sector în care concurența este acerbă, extinderea serviciilor, atât din punct de vedere calitativ cât mai ales cantitativ (noi clinici, cabinete, servicii etc.) va fi condiționată de disponibilitatea personalului (medici, asistenți etc.). Nivelul salarial și condițiile de muncă vor reprezenta tot mai mult o alternativă viabilă pentru personalul de la stat care nu a dorit să facă pasul spre clinicile din Occident”, estimează analiștii.

            O piață cu un potențial semnificativ

            Potrivit analiștilor de la KeysFin, piața serviciilor medicale private are un potențial semnificativ. Dezvoltarea economică accelerată, reliefată prin extinderea serviciilor și îmbunătățirea nivelului de trai (creșterea veniturilor clienților) și îmbătrânirea populației vor face ca necesarul de servicii medicale să crească semnificativ în următorii ani.

            Potrivit datelor Institutului de Monitorizare și Evaluare a Sănătății (IHME), dacă în 2015 cheltuielile pentru sănătate erau de 1.128 de dolari/persoană, până în 2040 acestea ar urma să ajungă la peste 3.085 de dolari. Deși vom aloca mai puțini bani decât bulgarii (3435 dolari) sau ungurii (3723 dolari), îi vom depăși pe ceilalți vecini ai noștri din Serbia, Ucraina și Moldova. Spre comparație, statele dezvoltate, cum este și Austria, vor investi aproape dublu (6654 dolari).

            ”Într-o țară în care sporul natural este tot mai redus, iar îmbătrânirea populației a atins un nivel îngrijorător, nevoia de servicii medicale va fi tot mai mare. În absența unor alocări substanțiale pentru construcția de spitale, clinici și dezvoltarea de servicii de asistență, pare tot mai probabilă alternativa înglobării serviciilor medicale private în sistemul asigurărilor medicale de stat. Mai simplu spus, nu este exclus ca, în viitor, statul să fie nevoit să folosească clinicile private pentru a-și acoperi necesarul, iar plățile să fie făcute de la bugetul public”, estimează analiștii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.