Acasă Externe Brexit: May vrea renegocierea acordului

Brexit: May vrea renegocierea acordului

DISTRIBUIȚI
foto: bbc.com

  149269 – 30012019 –   Prim ministrul Theresa May a primit un mandat din partea parlamentului britanic să renegocieze acordul de ieșire din Uniunea Europeană, cu numai două luni înaintea datei Brexit. Reacția inițială din partea UE a fost că acordul convenit nu mai poate fi renegociat. 

După numai două săptămâni de la respingerea cu o majoritate record, 202 – 432, a acordului negociat timp de peste 18 luni cu UE, Camera Comunelor – camera inferioară a parlamentului – a votat cu 317 – 301 o moțiune care cere premierului May să solicite redeschiderea negocierilor.

            Moțiunea se referă în mod specific la așa numitul „backstop” – soluția din acord menită să prevină revenirea la o frontieră „dură” între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord – singura frontieră pe uscat între UE și Marea Britanie după Brexit.

Backstop este o soluție temporară pe timpul negocierii relației post-Brexit între UK și UE și prevede esențialmente prelungirea uniunii vamale Marea Britanie – UE, dar nu prevede o limită de timp a acestei măsuri, ceea ce a făcut ca acordul cu UE să fie respins la votul din 15 ianuarie, atunci când deputații eurosceptici din Partidul Conservator s-au revoltat împotriva liderului lor, premierul May. 

            Reacția din partea UE la votul din Camera Comunelor a fost imediată: acordul nu mai poate fi redeschis, iar Republica Irlanda, care este direct afectată a respins și ea categoric modificarea în acest sens a acordului. 

            Fără acord – exclus

            În același timp cu aprobarea acestei moțiuni, Camera Comunelor a votat cu 318 – 310 în favoarea unei alte moțiuni care respinge ieșirea Marii Britanii din UE la 29 martie 2019 fără un acord negociat. 

            Premierul May și guvernul său nu au sprijinit această moțiune, care, deși arată voința majorității deputaților, limitează marja de manevră la Bruxelles: de ce ar accepta un compromis UE, dacă în Camera Comunelor oricum există o majoritate împotriva ieșirii fără acord, iar un acord negociat există deja. 

            Guvernul a promis că peste alte două săptămâni, pe 13 și 14 februarie va avea loc o nouă dezbatere în Camera Comunelor, când se va ști cu ce se va întoarce premierul May de la Bruxelles. 

            În orice caz, marți seara în Camera Comunelor nu s-a pus problema unui al doilea referendum privind ieșirea sau rămânerea în UE, iar moțiunile care au propus amânarea datei de 29 martie au fost respinse prin vot. 

Devine ceva mai clar că Brexit va avea loc probabil la timp sau cu o scurtă amânare, dar nu e clar dacă se va petrece cu sau fără acord, iar timpul este din ce în ce mai scurt. Sursa: rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.