Acasă Politic Deputatul liberal Dubrovie: Iohannis știe?

Deputatul liberal Dubrovie: Iohannis știe?

DISTRIBUIȚI

149031 – 07012019 –    Guvernul de la Viena a decis reducerea alocațiilor pentru copiii nerezidenți ai cetățenilor UE care lucrează în Austria, o măsură discriminatorie care încalcă fundamentele UE. În acest context, deputatul liberal Matei Dubrovie solicită autorităților române, mai ales Ministrului Muncii, să ridice această problemă în cadrul Consiliului EPSCO.

”Având în vedere că românii și ceilalți cetățeni UE muncesc și plătesc taxe în Austria, ca și cetățenii austrieci, chiar dacă au copiii și familiile în România, ei ar trebui să primească alocații la fel de mari. Prestațiile sociale trebuie să fie egale pentru aceeași muncă depusă. Libertăţile fundamentale pe care s-a construit UE, printre care dreptul persoanelor din orice stat membru de a lucra într-o altă ţară din UE, fiind tratate la fel ca şi cetăţenii acesteia, trebuie respectate. Solicit Ministrului Muncii Marius Budăi să ridice această problemă în cadrul Formațiunii Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) a Consiliului”, a declarat deputatul.

Parlamentarul a mai afirmat că președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă ar fi trebuit să ridice această problemă în întâlnirile bilaterale avute cu cancelarul austriac Sebastian Kurz în luna decembrie la București. ”Mă întreb dacă domnul președinte Iohannis știe că a fost deja votată, în luna octombrie, o lege în Parlamentul austriac care reduce alocațiile pentru copii ce nu stau cu părinții lor în Austria, la nivelul celor din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Polonia etc. și care va intra în vigoare în 2019. Și dacă știe, cred că ar merita spus dacă a ridicat această problemă în discuțiile bilaterale. Mai ales că și în Germania au fost discuții pentru a prelua modelul”, a precizat acesta.

În opinia sa, ”aprecierea pentru buna integrare a comunității românești în Austria, a doua cea mai mare comunitate de cetățeni europeni din Austria, care contribuie activ la dezvoltarea societății austriece” nu este suficientă, ci este nevoie ca autoritățile din țara noastră să vegheze ca românii să nu fie tratați ca cetățeni europeni de rangul doi.

Deputatul Matei Dobrovie a demisionat în octombrie 2018 din USR, iar o lună mai târziu a anunţat că activează în grupul PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.