Acasă Anchete Fără soluții viabile

Fără soluții viabile

DISTRIBUIȚI

Controale peste controale la Complexul Energetic Oltenia

149146 – 17012019 – Din dispoziția Vioricăi Dăncilă, începând cu 17 ianuarie, Corpul de control al prim-ministrului a declanșat un control la Complexul Energetic Oltenia. Obiectivele controlului constau în verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă, modului de stabilire și acordare a drepturilor de natură salarială pentru personalul societății Complexul Energetic Oltenia – S.A., respectarea normelor de sănătate și securitate în muncă la nivelul acestei entități, exploatarea resurselor minerale și constituirea stocurilor, realizarea programelor anuale de investiții și dezvoltare.  

Corpul de control al premierului a mai efectuat acțiuni de control care au vizat încheierea de către CEO a unui contract de transfer al activului Unității Miniere de Carieră Berbești către Centrala Electrică de Termoficare Govora S.A. Râmnicu Vâlcea, preluarea de către Electrocentrale Grup S.A. a datoriei societății Termoelectrica S.A. față de CEO și respectarea de către CEO a prevederilor legale cu privire la angajarea și plata cheltuielilor de sponsorizare și a altor cheltuieli de finanțare a unor activități sportive.

Dintre acestea, în anul 2018, au fost finalizate două acțiuni de control care au vizat primele două obiective enunțate mai sus, iar concluziile rezultate au fost comunicate instituțiilor abilitate.

Totodată, au fost sesizate organele de urmărire penală pentru verificări și măsuri potrivit competențelor.

Greva, scăpată de sub control

Minerii au început o grevă spontană vinerea trecută, acțiunea nefiind asumată de sindicate.

Greva minerilor din Gorj a scăpat total de sub controlul autorităţilor. Majorările salariale promise și instanţa de judecată nu i-au făcut să se întoarcă la lucru. România riscă să nu poată acoperi un sfert din necesarul de energie, fapt fără precedent în ultimii 30 de ani.

Minerii sunt nemulțumiți în special de condițiile de muncă și de faptul că au lefuri de 2.000 de lei, care nu au mai fost majorate deloc în ultimii șapte ani.

Ce a promis Ministerul Energiei ”în limita prevederilor bugetare”

Ministerul Energiei a transmis, joi, că s-a ajuns la o înțelegere cu minerii de la CEO:

Ca urmare a discuțiilor din data de 17.01.2019, dintre conducerea Ministerului Energiei, conducerea Sociețății Complexului Energetic Oltenia S.A și reprezentanții legali ai sindicatelor, în condițiile reluării imediate a activității, au fost stabilite următoarele:

În limita prevederilor bugetare, se va acorda un spor de productie astfel:

– Pentru personalul muncitor din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 1.000 lei brut, respectiv 585 lei net;

– Pentru conducători formatie lucru din activitatea de producție, mentenanța și transport cărbune etc va fi acordată o sumă 700 lei brut, respectiv 409 lei net;

– Pentru personalul de conducere din activitatea de producție, mentenanță și transport cărbune etc va fi acordata o sumă 500 lei brut, respectiv 292 lei net;

Pentru alte categorii de personal din activitatea tehnică, exploatare, mentenanță, transport cărbune, sumele vor fi convenite în cadrul comisiei de negociere.

De asemenea vor fi acordate vouchere de vacanță pentru toti salariatii în sumă de 1450 lei, incepand cu data de 01.05.2019.

Prima pentru sarbatorile pascale se va acorda in aceleasi conditii ca si primele pentru Ziua Meseriei, reprezentand un castig net de cel putin 330 lei.

Administrația se angajează să nu inițieze niciun fel de măsuri în vederea aplicării de sancțiuni față de salariații participanți la grevă, în condițiile recuperării timpului de lucru.

Ministerul Energiei garantează cele mai sus stabilite și va întreprinde demersuri pentru promovarea actelor legistrative necesare aducerii la îndeplinirea angajamentelor asumate de administrație.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.