Acasă Externe Înapoi în Europa

Înapoi în Europa

DISTRIBUIȚI

 149127 – 16012019 –  Deputații britanici i-au administrat Theresei May o umilitoare înfrângere marți seară, respingând înțelegerea guvernului cu restul statelor membre UE. Dar înfrângerea istorică din Camera Comunelor ridică multe semne de întrebare asupra Brexit, în condițiile în care deputații britanici, cu rare excepții, nu par deloc că ar vrea ieșirea din UE fără un acord.

Până alta, Theresa May va fi din nou miercuri în Parlament, pentru un vot de încredere acordat guvernului său, la doar o zi după ce o treime dintre deputații din propriul partid au votat împotriva acordului de retragere agreat cu Uniunea Europeană.

Astfel, Președinția română a Consiliului UE are o bătaie suplimentară de cap, în condițiile în care Theresa May sau, dacă ea pierde și votul de azi, un alt premier britanic va cere UE noi discuții asupra acordului. Oricum, președinția nu se anunța ușoară, cu o mulțime de dosare pe cap, dar mai ales cu neîncrederea multor europeni în guvernarea actuală.

Premierul Viorica Dăncilă a mers la Strasbourg să prezinte prioritățile Președinției române și să asigure Parlamentul European că va fi un partener de încredere în procesul decizional. Dar foștii colegi eurodeputați nu au ratat ocazia de a-i arăta Vioricăi Dăncilă că nu sunt de acord cu mișcările coaliției de guvernare în direcția slăbirii statului de drept, mergând chiar până la avertizări privind declanșarea „opțiunii nucleare”, ceea ce a dus la o ieșire nervoasă a premierului „neconflictual”.

Ulterior, premierul a încercat să liniștească apele încercând să ne convingă că nu poate fi vorba de activarea Articolului 7 pentru că în România nu este încălcat statul de drept. Dar „neconflictuala” Dăncilă și-a continuat disputa cu președintele Klaus Iohannis pe tema refuzului de a numi miniștrii de la dezvoltare și transporturi, adăugând avertismentului că va ataca la CCR și monumentala afirmație că (ne-)numirea Olguei Vasilescu și a lui Mircea Drăghici „influențează viața a peste 500 de milioane de cetățeni”.

Probabil că Dăncilă și guvernul PSD-ALDE nu se bucură de atenția sporită pe care o primesc în aceste zile, pentru că subiecte pe care altminteri ar fi încercat să le treacă pe sub radar, precum penalizarea unui post de televiziune pentru modul în care a transmis protestele din 10 august sau anchetarea disciplinară a procurorilor care au anchetat intervenția forțelor de ordine la acele proteste, ajung acum pe masa discuțiilor din UE. – sursa: EurActiv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.