Acasă Politic Încurajări și avertismente pentru România

Încurajări și avertismente pentru România

DISTRIBUIȚI

 149079 – 11012019 –  România a marcat, joi seara, preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene într-o ceremonie cu fast, organizată la Ateneul Român, ocazie de care liderii europeni au profitat pentru a încuraja public România, dar și pentru a lansa, tot public, avertismente adresate coaliției la guvernare la București.

Discursurile reprezentanților puterii legislative și executive au conținut însă mesaje care vor marca relația Bruxelles-București în următoarele luni.

Există, însă cel puțin trei mesaje subliminale pe care autoritățile de la București le-au transmis joi seară Bruxellesului:

  1. Cel mai bine poziționați în sală, dintre foștii oficiali români care au negociat aderarea României la UE au fost doi condamnați pentru corupție, care au și făcut închisoare. E vorba de Adrian Severin – plasat în spatele și în cadrul președintelui Iohannis și al președinților instituțiilor europene, alături de Adrian Năstase, care a fost plasat într-o lojă lângă fostul comisar european Dacian Cioloș. Ceilalți actori și negociatori esențiali ai aderării fie au avut locuri poziționate în sală, fie nu au fost invitați.
  2. Ridicolul joc comparativ dintre discursurile lui C.P. Tăriceanu și Donald Tusk:

În timp ce președintele Consiliului European, polonezul Tusk, și-a ținut excepționalul discurs în limba română pentru a se face înțeles de către toți românii care au urmărit festivitatea, președintele Senatului, românul C.P. Tăriceanu, și-a rostit în limba engleză un discurs ambiguu ca poziționare față de regulile Uniunii Europene.

  1. Absolut niciunul dintre oficialii puterii de la București nu a rostit sintagma ”stat de drept”. Asta în timp ce toți oficialii de la Bruxelles au rostit-o fiecare de mai multe ori în discursuri.

La ceremonia oficială au participat, venind de la Bruxelles, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și întreg Colegiul Comisarilor.

România a fost reprezentată de președintele Klaus Iohannis, de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de șeful guvernului, Viorica Dăncilă. Marele absent al reuniunii a fost președintele Camerei, Liviu Dragnea, aflat în vacanță. Delegat să suplinească absența liderului PSD a fost Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei, scrie Cursedeguvernare.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.