Acasă Externe Agenda Europeana Prioritățile Președinției române a CE în Comisia DEVE a Parlamentului European

Prioritățile Președinției române a CE în Comisia DEVE a Parlamentului European

DISTRIBUIȚI

149193 – 23012019 –  Președinția română are în vedere, printre altele, să asigure o legătură solidă între actorii din domeniul ajutorului umanitar și cei ai protecției civile

În cadrul Comisiei pentru Dezvoltare (DEVE) a Parlamentului European,  la 22 ianuarie 2019,  ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu a realizat o prezentare a priorităților Președinției române a Consiliului UE în domeniul umanitar.

În discursul său, ministrul a prezentat pe larg principalele aspecte pe care România ar dori să le abordeze în următoarele șase luni, cu accent asupra prevenției ca aspect esențial în domeniul umanitar.

Ministrul a evidențiat rolul important al reducerii riscului la dezastre (prin gestionarea dezastrelor, prevenție, atenuare și pregătire) și a menționat că România va  accentua importanța evoluțiilor și provocărilor care însoțesc procesul de implementare, având ca bază Cadrul de la Sendai.

În plus, demnitarul a subliniat că Președinția română are în vedere să asigure o legătură solidă între actorii din domeniul ajutorului umanitar și cei ai protecției civile, cu obiectivul de a promova consolidarea capacității medicale în situații de urgență. Mai mult, ministrul a menționat că educația în situații de urgență este un aspect cheie care, pe parcursul următoarelor 6 luni, va fi o temă importantă pentru dezbaterile europene, fiind centrată pe rolul copiilor și al tinerilor și pe felul în care aceștia pot fi pregătiți pentru a putea acționa corespunzător în situațiile de criză.

Teodor Meleșcanu a abordat, de asemenea, rolul noilor tehnologii și al utilizării lor sporite în sectorul umanitar, atrăgând, în același timp, atenția asupra posibilității ca aceste inovații tehnologice să genereze inclusiv efecte dăunătoare pentru populație. Ca exemple, ministrul român s-a referit la posibila afectare a datelor cu caracter personal, la propagarea știrilor false (fake news) și la posibilele consecințe dezastroase în situațiile de război sau în cazul misiunilor de salvare.

Ministrul a anunțat că România va monitoriza îndeaproape crizele aflate în desfășurare, cele emergente, uitate sau prelungite, cu scopul de a genera un răspuns adaptat și unitar al Uniunii Europene, plasând pacea în centrul dezbaterilor facilitate de Președinție.

Șeful diplomației române a încheiat afirmând că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene va acționa ca un honest broker între toate instituțiile europene și Statele Membre, pentru a putea eficientiza politicile europene aferente domeniului umanitar.

Sesiunea a fost urmată de un dejun de lucru cu președintele și coordonatorii Comisiei DEVE, în cadrul căruia a avut loc un schimb de opinii asupra priorităților Președinției române în domeniul politicilor de cooperare pentru dezvoltare.

Ministrul Meleșcanu a accentuat faptul că Președinția română va plasa tineretul în centrul demersurilor sale, drept contribuție la reflecția axată pe îmbunătățirea coordonării dedicate abordării cu privire la copii și tineret în cooperarea internațională pentru dezvoltare. Un alt subiect de interes va fi coordonarea eforturilor axate pe contribuția Uniunii Europene pentru Forumul Politic la Nivel-Înalt (HLPF) de la New York, în luna iulie 2019. Ministrul a menționat, de asemenea, că Președinția română a Consiliului Uniunii Europene va continua lucrările Președințiilor precedente, cu privire la negocierile în derulare ale viitorului acord dintre statele ACP și Uniunea Europeană, având în vedere că actualul Acord de la Cotonou va expira în 2020. Negocierile asupra propunerii legislative pentru stabilirea unui Instrument de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională (NDICI) în viitorul cadru financiar al UE reprezintă o altă prioritate importantă a Președinției române. România va susține, de asemenea, acțiunile pentru implementarea noului Consens European pentru Dezvoltare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.