Acasă Social Răscoala diriginților de șantier

Răscoala diriginților de șantier

DISTRIBUIȚI

149239 – 28012019 –      La 26 ianuarie 2019 a avut loc, la București, Adunarea Națională a Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier, asociație profesională cu peste 1.300 de membri. Diriginții de șantier sunt responsabili în mod direct de asigurarea unor lucrări de construcții de calitate. Au fost prezenți reprezentanții centrali și de regiuni ai asociației. Cu această ocazie s-au discutat numeroasele probleme cu care se confruntă sectorul construcțiilor, principala fiind lipsa totală de forță de muncă calificată, situație imposibil de soluționat în condițiile în care forța de muncă a părăsit demult granițele țării.

O altă problemă semnalată este politizarea totală a Inspectoratului de Stat în Construcții: “Începând de la inspectoratul general și până la inspectoratele județene toți șefii, dar absolut toți șefii sunt numiți politic, mulți dintre ei fără competențe managariale sau profesionale în acest sens. De aici apar clientela și presiunile politice în timp ce problemele reale rămân în urmă, calitatea construcțiilor căpătând un caracter formal. Este necesară depolitizarea acestei instituții care la acest moment nu a devenit decât un colector de bani la bugetul statului, dar nu acesta este rolul stabilit prin lege. Principala activitate a inspectoratelor nu este calitatea construcțiilor, ci eliberarea de adeverințe cum că s-au încasat banii” a declarat Cezar Petre, președintele asociației.

O altă problemă o reprezintă subfinanțarea în mod voit, prin ordin de ministru, a activității de urmărire a calității lucrărilor publice. “Sunt servicii bugetate cu câteva milioane de lei din cauza unor limitări stabilite prin ordin de ministru, practic imposibil să îți acoperi cheltuielile cu deplasarea, ce să mai discutăm de salarii. Ce înseamnă acest lucru? Că în fapt autoritățile publice forțează  o dependență a diriginților de executant, adică nu mai discutăm de o verificare reală, ci formală. La aceste tarife nu este acoperit nici salariul minim pe economie. De asemenea, caracterul formal a înlocuit partea tehnică, pentru că în loc să ne asigurăm de lucrări de bună calitate s-au introdus proceduri birocratice în care foile sunt mai importante decât ce se întâmplă pe șantier”, a arătat, la rându-i, Andrei Ignat,  vicepreședinte al asociației.

“Probleme deosebite vin și de la beneficiari care, de dragul unor costuri scăzute și a scurtării timpilor de execuție, exercită presiuni pentru acceptarea unor lucrări necorespunzătoare. Astfel, de multe ori diriginții de șantier responsabili sunt îndepărtați de la lucrări și înlocuiți cu așa zise-le fabrici de ștampile, adică specialiști care nu își asumă lucrările, ci doar întocmirea unor formulare. Ori tocmai investitorul ar trebui să fie cel care cere lucrări de calitate. Suntem într-o situație absurdă în care noi îi reprezentăm, dar el nu dorește decât o reprezentare formală și acceptă lucrări prost executate”, a atenționat Ionuț Sandu, unul dintre diriginții de șantier prezenți la eveniment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.