Acasă Externe Agenda Europeana Regiunile bioculturale, la baza dezvoltării durabile

Regiunile bioculturale, la baza dezvoltării durabile

DISTRIBUIȚI
28 January 2019, 22nd ENVE Commission meeting Belgium - Brussels - January 2019 © European Union / Giedre Daugelaite Csaba BORBOLY, President of Harghita County Council

 149261 – 30012019 –        Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita și membru al Comitetului Regiunilor (CoR) propune introducerea în politica europeană a conceptului de regiune bioculturală. Propunerea a fost făcută cu ocazia ședinței Comisiei pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) care a avut loc în data de 28 ianuarie la Bruxelles și unde au fost dezbătute aspecte referitoare la Convenția pentru Diversitatea Biologică. Această temă este abordată de președintele consiliului județean, în colaborare cu Grupul de lucru pentru gestionarea durabilă a peisajelor, în special cu Facultatea de Biologie și Geologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

            În înțelesul propunerii, prin introducerea conceptului de regiune bioculturală ar putea fi conectate diferitele strategii europene și Convenția pentru Diversitatea Biologică. Identitatea culturală și biodiversitatea se interconectează nu numai în regiunea noastră, în România, ci și în Europa și în numeroase regiuni ale lumii. Borboly Csaba a evidențiat în cadrul propunerii faptul că co-evoluția om-natură, modul tradițional de gospodărire a terenurilor, respectiv valoarea naturală ridicată și biodiversitatea regiunilor joacă un rol cheie în dezvoltarea rurală durabilă. Astfel definirea și gestionarea acestora ca regiuni bioculturale poate reprezenta un instrument indispensabil pentru dezvoltarea durabilă și care poate conduce la dezvoltarea economică, păstrarea valorilor culturale și conservarea biodiversității.

            În ciuda faptului că în ceea ce privește regiunile bioculturale există un volum mare de cunoștințe și know-how, acest concept nu este cuprins în procesul de decizie de la nivel înalt.

            ”Am încredere că județul Harghita, această regiune, mulțumită valorilor culturale și naturale poate deveni un centru de dezvoltare rurală durabilă care, pe lângă păstrarea valorilor noastre poate contribui la bunăstarea locuitorilor din această zonă și cu care fiecare dintre noi se poate mândri. Atragem atenția instituțiilor europene în acest sens, deoarece prin finanțare europeană au fost dezvoltate localitățile, drumurile, s-au construit rețele de canalizare, s-a contribuit la bunăstarea comunităților. Trebuie să ne facem auzită vocea și trebuie să solicităm finanțarea europeană în numeroase domenii, trebuie să protejăm comunitatea a cărei membri suntem, acesta este motivul pentru care trebuie să ne asigurăm prezența în cadrul instituțiilor Uniunii Europene”, a afirmat Borboly Csaba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.