Acasă Politic România sprijină aderarea euroatlantică a Republicii Macedonia de Nord

România sprijină aderarea euroatlantică a Republicii Macedonia de Nord

DISTRIBUIȚI

149249 – 29012019 –      Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut, la 28 ianuarie 2019, o întrevedere cu viceprim-ministrul macedonean pentru Afaceri Europene, Bujar Osmani. Vizita oficială în România a viceprim-ministrului Osmani este prima efectuată după ratificarea de către Parlamentul macedonean a Legii de modificare a Constituției și are loc în contextul în care țara noastră deține Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea a aprofundat relațiile bilaterale, în ansamblul lor, în continuarea discuțiilor pe care prim-ministrul Dăncilă le-a avut în cadrul vizitei sale oficiale la Skopje, la 27 iulie 2018. Au fost salutate nivelul dialogului bilateral și creșterea constantă a comerțului bilateral.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat felicitări pentru adoptarea de către Parlamentul macedonean a Legii de modificare a Constituției țării, la 11 ianuarie 2019, îndeplinind astfel obligațiile asumate de Guvernul de la Skopje în acordul istoric de la Prespa. De asemenea, înaltul oficial român a exprimat satisfacția față de votul pozitiv dat de Parlamentul de la Atena pentru ratificarea Acordului de la Prespa la 25 ianuarie 2019.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul român a reiterat sprijinul constant acordat de România pentru integrarea euroatlantică a Republicii Macedonia, exprimând încrederea că Republica Macedonia de Nord, cu noul nume constituțional al țării, va deveni cel de-al 30-lea membru al Alianței.

În context, demnitarul român a asigurat înaltul oficial macedonean de sprijinul României pentru aderarea țării la UE și a încurajat autoritățile macedonene să continue procesul de reforme pentru a putea obține rezultate concrete pe durata Președinției române la Consiliul Uniunii Europene.

La rândul său, viceprim-ministrul macedonean a susținut necesitatea dezvoltării în continuare a relațiilor bilaterale, în special în domeniul economic, și a apreciat că organizarea unui forum economic cu participarea reprezentanților mediului de afaceri din cele două țări ar fi un instrument util în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.