Acasă Anchete Justitie Toader: ”Nu putem sta după președinte”

Toader: ”Nu putem sta după președinte”

DISTRIBUIȚI

 149037 – 08012019 –    Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, luni seara, la Antena 3 ca va sesiza CCR in legatura cu refuzul lui Iohannis de a-l revoca pe Augustin Lazar. ”Trebuie luate masuri radicale”, a anuntat Lazar.

”Nu cred ca cineva se mai indoieste ca trebuie luate masuri radicale. Tot romanul a vazut aceste abuzuri care au iesit la suprafata. Stiu si eu ca presedintele se declara multumit de activitatea lui Augustin Lazar, niciunul din noi nu stie caror fapte se datoreaza multumirea presedintelui. Sigur nu ne va raspunde.

In cazul lui Lazar, motivele revocarii sunt mai multe, mai evidente, decat in cazul lui Kovesi.

Eu cred ca vom sesiza CCR din nou, astfel de abuzuri nu pot fi lasate sa continue, nici la palierul procurorilor, nici la nivelul celei mai inalte demnitati, a presedintelui tarii. CCR ne va spune aceeasi dezlegare, chiar ne va spune ‘cum nu ati inteles ca am dat recent o decizie similara, in cazul lui Kovesi?’.

Nu putem sta dupa presedinte, sa vedem daca a avut timp sa citeasca, daca a avut capacitatea sa inteleaga, statul asta de drept nu este la indemana cuiva”, a declarat Toader la Antena 3.

Aceste declaratii impotriva procurorului general vin la scurt timp dupa ce Romania a preluat Presedintia Consiliului UE. Comisia Europeana a solicitat, prin Raportul MCV, ”suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie”.

Iata recomandarile MCV in privinta numirile/revocarilor in cadrul sistemului judiciar:

Suspendarea imediata a tuturor procedurilor de numire si revocare aflate in curs care vizeaza procurori in functii-cheie.

Relansarea procesului de numire a unui procuror-sef al DNA care sa aiba experienta dovedita in domeniul urmaririi penale a infractiunilor de coruptie si un mandat clar pentru ca DNA sa continue efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in cazurile de coruptie.

Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei institutii.

Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu functii de conducere pana la intrarea in vigoare a unui nou cadru legislativ, in conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.