Acasă Politic 21 februarie, Ziua mondială a limbii materne

21 februarie, Ziua mondială a limbii materne

DISTRIBUIȚI

149507 – 20022019 –    ,,Cel mai puternic instrument de dezvoltare a fiecărei persoane, dar și de evoluție a fiecărei culturi și civilizații, este limba. Prin intermediul limbii materne fiecare persoană își construiește realități și învață să le exprime. Prin intermediul limbii materne socializăm cu cei din jur, comunicăm și facem schimb de experiențe. Fără un limbaj comun nu există evoluție sau schimb de experiențe .

            Unicitatea fiecărei limbi conduce și la o varietate extraordinară pe mapamond. Fiecare limbă are în spate o cultură, iar renunțarea la o limbă reprezintă calea spre dispariția unei culturi. Un eveniment elocvent în acest sens s-a întâmplat în 1950 la Universitatea din Dakka, capitala Bangladeshului, când mai mulți studenți au protestat pentru recunoașterea limbii lor materne, bengala, ce se voia a fi eliminată din universitate în defavoarea unor limbi mai cunoscute. Manifestațiile acestor studenți arată puternica atașare a lor față de limba maternă cu care se identificau, dar și revolta față de cei ce nu le respectau limba. Având în vedere globalizarea și dorința de uniformizare, de multe ori din comoditate și simplificare a intereselor în favoarea celor mai puternici și cu o istorie mai îndelungată, s-a dorit impunerea unor limbi în detrimentul unor dialecte. Această tendință a fost combătută încă din anul 1999 de către UNESCO, care a proclamat ziua de 21 februarie Ziua Internațională a Limbii Materne, cu scopul de a proteja și păstra toate limbile vorbite pe glob.

            La această dată sărbătorim multiculturalismul și multilingvismul, reamintindu-ne că limba este aceea care ne unește și ne face parte a unei civilizații. Diferite studii de specialitate au atras atenția asupra faptului că educația în limba maternă, mai ales în primii ani de viață, este cel mai benefic mod de definire a viitoarei personalități a copilului. Ceea ce merită punctat este că pe mapamond există comunități mai puțin numeroase ale căror limbi materne riscă să dispară odată cu ultimii locuitorii ai acestor zone. UNESCO atrage atenția că mii de limbi vor dispărea în viitorul apropiat, iar omenirea va pierde odată cu ele bogății culturale de nerecuperat. Promovarea oricărei limbi sau a oricărui dialect trebuie să fie un imperativ cultural, asigurând astfel păstrarea diversității culturale în această lume dominată de globalizare. Recunoașterea importanței unei limbi materne arată respect, toleranță și deschidere față de comunitățile umane și totodată asigură armonie și echilibru, reducând tensiunile apărute prin inegalitățile economice și de dezvoltare. Poate chintesența limbii materne ca areal al unei culturi este cel mai expresiv sintetizată de Nichita Stănescu prin accentuarea specificului limbii române în cadrul familiei limbilor universale: „A vorbi despre limba în care gândești este ca o sărbătoare. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numește, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăște, de aceea, pentru mine, viața se trăiește”,  a declarat deputatul Ciprian-Constantin Șerban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.