Acasă Politic Adevărul: MAE pregăteşte un punct de vedere neutru referitor la Kovesi

Adevărul: MAE pregăteşte un punct de vedere neutru referitor la Kovesi

DISTRIBUIȚI
foto:facebook.com

  149405 – 11022019 –   Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european, susţin surse diplomatice pentru Adevarul.ro, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român.

Guvernul va trebui să susţină la Bruxelles un punct de vedere oficial privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european. Conform procedurii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va formula mandatul cu care România va merge în Consiliul UE, acolo unde se va decide numele viitorului şef al Parchetului European. Toader a anunţat în primă fază că-i va avertiza pe miniştrii de Justiţie din UE cu privire la ”abuzurile” comise de Kovesi ca şef al DNA. Ulterior, Toader a pasat răspunderea către premeierul Viorica Dăncilă.

Întrebat care va fi mandatul oficial al Guvernului în cazul Kovesi, Toader a răspuns: ”Credeţi că eu mă pot substitui în a răspunde în locul Guvernului şi prim-ministrului? Categoric, nu. Eu, cel mult, pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere, dar ambasadorul român la Bruxelles va primi un mandat de la Guvern, prin doamna prim-ministru şi nu prin ministrul Justiţiei”.

Toader are parţial dreptate. Ministerul Justiţiei va trebui să formuleze un punct de vedere oficial, care ulterior va trece pe la ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, şi va primi forma finală de la MAE, condus de Teodor Meleşcanu. Deci toate cele trei ministere vor stabili mandatul României în cazul Kovesi, document care va ajunge la Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la UE. ”Nu există conflict de interese”. Surse diplomatice susţin că Ministerul de Externe pregăteşte un mandat neutru: nu va susţine candidatura fostei şefe a DNA, dar nici nu va recomanda un vot împotrivă. ”Dăncilă va motiva că România, pentru că deţine preşedinţia Consiliului UE, trebuie să fie «honest broker», deci mediator imparţial  în UE. Însă «honest broker» nu înseamnă şi «stupid broker». E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE, cu excepţia celor care ne revin exclusiv politic, cum ar fi postul de comisar european. România nu are niciun director general în Comisia Europeană. Guvernul trebuie să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună tălpi, pentru că e vorba de România, nu de o persoană. E o ipocrizie să spui că vrei să fii echidistant în acest caz. Nu există niciun conflict de interese”, susţine un vechi diplomat din MAE.

PSD caută, de fapt, o soluţie de compromis. Premierul Viorica Dăncilă nu poate recomada un vot negativ în cazul Kovesi, pentru că ar fi acuzată că nu susţine interesul naţional. Practic, retorica folosită de Dăncilă la Bruxelles, în care europarlamentarii PNL erau numiţi tădători de ţară, se întoarce acum împotriva premierului. Mai mult pe adev.ro/pmq49g

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.