Acasă Externe Ana Birchall, discuții de nivel înalt cu Mike Pompeo, la Washington D.C 

Ana Birchall, discuții de nivel înalt cu Mike Pompeo, la Washington D.C 

DISTRIBUIȚI

149361 – 07022019 – Viceprim-ministrul Ana Birchall a reprezentat România la reuniunea Coaliției globale anti-ISIL/Daesh. Evenimentul, în cadrul căruia invitat de onoare a fost preşedintele SUA, Donald Trump, a fost găzduit, miercuri, 6 februarie 2019, la Washington D.C., de secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo.

În cadrul reuniunii au fost analizate rezultatele celor patru ani de acțiuni ale Coaliției și ale partenerilor, etapele următoare ale campaniilor din Irak și Siria, care se vor concentra pe prevenirea resurgenței grupării teroriste prin intermediul asistenței pentru stabilizare și securitate, precum și modalitățile de destructurare a rețelei globale ISIL/Daesh.

Ana Birchall a susținut o intervenție în cadrul primei sesiuni plenare ”Siria și Irak – eliberarea de sub ISIL”, în cadrul căreia a subliniat angajamentul României pentru eforturile internaționale de combatere a terorismului. ”Guvernul Dăncilă sprijină cu fermitate lupta împotriva terorismului și se opune ferm tuturor formelor de etremism și comportamente sau acțiuni fundamentaliste, deoarece nu există nici o justificare pentru niciun fel de acte de terorism, indiferent dacă se bazează pe motive ideologice, religioase, politice, rasiale, etnice sau din orice alt motiv. Prim-ministrul Viorica Dăncilă și Guvernul României salută progresele Coaliției în campania militară, precum și pe cele ale autoritățile irakiene, obținute după eliberarea teritoriului irakian de sub gruparea teroristă ISIL/Daesh și sprijină unitatea teritorială și suveranitatea Republicii Irak”, se arată în mesajul prezentat de viceprim-ministrul Ana Birchall.

Vicepremierul român a transmis preocuparea României față de creșterea riscurilor și amenințărilor teroriste în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu și Nordului Africii, prin intermediul luptătorilor teroriști străini și a celulelor latente, sens în care a subliniat importanța unei abordări cuprinzătoare, care să ia în considerare cauzele socio-economice și politice ce conduc la radicalizare și apariția grupărilor teroriste.

Totodată, Ana Birchall a evidențiat necesitatea soluționării politice a stărilor conflictuale din regiune, pentru asigurarea păcii și stabilității și pentru combaterea grupărilor teroriste.

Ana Birchall a evidențiat angajamentul României față de lupta împotriva agresiunii cibernetice și a activităţilor teroriste în spaţiul digital. ”România consideră că respectarea obligațiilor legislaţiei internaționale este esențială pentru promovarea unui spațiu cibernetic liber, deschis și sigur, iar respectarea dreptului la liberă exprimare trebuie să corespundă riscurilor de securitate induse de activitățile legate de terorism”, a declarat viceprim-ministrul român.

Cu această ocazie, demnitarul român a avut discuții cu secretarul de stat al SUA Mike Pompeo, Ana Birchall subliniind ”colaborarea şi coordonarea excelente dintre cele două părţi pe teme de interes reciproc, inclusiv prin cooperarea strategică eficientă în scopul gestionării amenințărilor de pe flancul estic și din regiunea Mării Negre”. Totodată, vicepremierul român a afirmat că “Parteneriatul Strategic dintre România și SUA joacă un rol esențial consolidarea rolului țării noastre de furnizor capabil și activ de securitate și stabilitate la nivel regional și global”.

De asemenea, Ana Birchall a fost invitată la prânzul în format restrâns oferit de secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo și a participat după-amiază la cea de-a doua sesiune plenară ”Coaliția anti-ISIL în 2019”, unde a vorbit și peședintele SUA, Donald Trump.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.