Acasă Politic Întrevedere Liviu Dragnea  – Zoran Zaev

Întrevedere Liviu Dragnea  – Zoran Zaev

DISTRIBUIȚI

149605 – 28022019 – Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, s-a întâlnit joi, 28 februarie, cu Zoran Zaev, președintele Guvernului Republicii Macedonia de Nord. Discuțiile s-au dezvoltat pe fondul adoptării, de către Camera Deputaților, a Legii pentru ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la Tratatul Atlanticului de Nord.

Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie pe linia ascendentă a contactelor bilaterale, a căror frecvență a crescut în contextul deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene, dar și datorită procesului de aderare a Macedoniei de Nord în spațiul euroatlantic.

Președintele Camerei Deputaților a transmis asigurări cu privire la sprijinul ferm al României în ceea ce privește parcursul european al Macedoniei de Nord, accentuând importanța pe care țara noastră o acordă dosarului de extindere a UE în Balcanii de Vest. Sub acest aspect, președintele Guvernului Macedoniei de Nord și-a exprimat încrederea cu privire la avansarea procesului de aderare la UE, ca urmare a progreselor înregistrate de țara sa.

În același timp, Liviu Dragnea a precizat că invitația de aderare la NATO constituie un moment istoric, reconfirmând disponibilitatea țării noastre de a colabora atât pe timpul negocierilor de aderare, cât și după încheierea acestora.

Pe agenda discuțiilor s-a regăsit și subiectul minorităților culturale, ambele țări acordând un interes deosebit acestui aspect, deoarece comunitatea aromână din Macedonia de Nord, respectiv cea macedoneană de pe teritoriul țării noastre, au capacitatea de a contribui semnificativ la consolidarea și extinderea relațiilor bilaterale, în special în domeniul economic și al schimburilor comerciale.

Din delegația macedoneană care a participat la discuții au făcut parte și Bujar Osmani, vicepreședinte al Guvernului Republicii Macedonia de Nord pentru afaceri europene, Andrej Zernovski, ministru-adjunct  al Afacerilor Externe, și Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia de Nord în România. Partea română a fost reprezentată și de deputatul Venera Popescu, reprezentantul minorității macedonene și Viorel Stănilă, ambasadorul României la Skopje.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.