Acasă Anchete Interne Procurorii DIICOT își suspendă activitatea

Procurorii DIICOT își suspendă activitatea

DISTRIBUIȚI

149566 – 26022019      Adunarea Generală a procurorilor DIICOT a decis, luni, ca să-și suspende activitatea în perioada 26 februarie – 8 martie, între orele 08.00 – 12.00, în semn de protest faţă de adoptarea de către Guvern a OUG 7 care modifică legile Justiţiei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare.

”Adunarea Generală a procurorilor D.I.I.C.O.T, cu majoritate de voturi a luat în discuţie următoarele modalităţi de protest graduale până la abrogarea dispoziţiilor mai sus criticate şi a hotărât: suspendarea activităţii între orele 08-12 în fiecare zi, în intervalul 02.-08.03.2019. In acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suporta amânare; publicarea formelor de protest pe site-ul D.I.I.C.O.T”, anunţă DIICOT în hotărârea privind mandtul reprezentanţilor instituţiei la discuţiile cu premierul Viorica Dăncilă pe tema OUG 7.

”Aceste serii de modificări substanţiale iniţiate în decursul a câtorva luni sunt de natura să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât şi buna funcţionare şi stabilitatea sistemului de justiţie în ansamblu, cu consecinţe asupra modului de înfăptuire a actului de justiţie. În opinia noastră, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.7/19.02.2019 prezintă numeroase vicii de neconstituţionalitate, ce ţin atât de controlul extrinsec de constituţionalitate, dar mai ales de controlul intrinsec de constituţionalitate”.

”În ceea ce priveşte normele referitoare la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, procurorii D.I.I.C.O.T s-au pronunţat în mod constat împotriva constituirii şi operaţionalizării acesteia, considerând că acest demers denotă o abordare punitivă faţă de întreg sistemul judiciar, motivele de îngrijorare invocate regăsindu-se de altfel şi în Raportul Comisiei de la Veneţia şi în ultimul Raport MCV. În plus, în forma actuală, prin modul de organizare şi funcţionare a S.I.I.J. s-a creat de facto o categorie de cetăţeni care beneficiază de imunitate de jurisdicţie penală totală, respectiv procurorii din cadrul S.I.I.J., ceea ce contravine art.16 alin.(1) şi (2) din Constituţia României: Cetăţenii beneficiază de drepturile şi libertăţile consacrate prin Constituţie şi prin alte legi şi au obligaţiile prevăzute de acestea, respectiv Nimeni nu este mai presus de lege”, afirmă procurorii DIICOT.

Guvernul a dat înapoi și a abrogat două dintre prevederile controversate ale Ordonanței pe justiție. Executivul a renunțat la posibilitatea judecătorilor de a fi șefi la parchete. Guvernul a revenit și la varianta ca avizul pentru numirea procurorilor șefi să fie dat de secția pentru procurori a CSM.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.