Acasă Politic Reuniune interministerială privind problematica Brexit

Reuniune interministerială privind problematica Brexit

DISTRIBUIȚI

  149586 – 27022019 –    Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, la 26 februarie 2019, la sediul MAE, la reuniunea interministerială privind problematica Brexit, care a reunit reprezentanți la nivel de secretar de stat și la nivel tehnic ai ministerelor de linie și instituțiilor de specialitate.

Discuțiile s-au axat pe stadiul pregătirilor la nivel intern pentru ipoteza retragerii Marii Britanii fără un acord. Ministrul delegat a subliniat necesitatea intensificării eforturilor de pregătire internă și a evidențiat responsabilitatea autorităților naționale de a iniția măsurile necesare pentru gestionarea eficientă a consecințelor procesului Brexit.

Au fost abordate în special aspecte privind protejarea drepturilor cetățenilor britanici din România în cazul materializării scenariului retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord.

Ministrul delegat George Ciamba a reiterat angajamentul asumat de către Guvernul României de a asigura, în mare măsură, continuitatea drepturilor cetățenilor britanici care și-au exercitat dreptul la liberă circulație în România până la data retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, cu respectarea principiului reciprocității. Respectarea acestui angajament implică modificări de ordin legislativ în domenii precum dreptul de ședere, dreptul la muncă, coordonarea sistemelor de securitate socială, accesul la educație și la servicii de sănătate. Totodată, a precizat că România va continua să urmărească protejarea drepturilor tuturor cetățenilor români din Marea Britanie, indiferent de deznodământul procesului Brexit.

Reprezentanții instituțiilor și ministerelor de linie au precizat că lucrează deja la implementarea planurilor de contingență și au subliniat angajamentul ferm de a informa de o manieră adecvată toți actorii afectați de acest proces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.