Acasă Externe România susține necesitatea monitorizării atente la nivelul UE a evoluțiilor din Marea...

România susține necesitatea monitorizării atente la nivelul UE a evoluțiilor din Marea Azov

DISTRIBUIȚI

149486 – 19022019 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, 18 februarie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate de pe agenda de politică externă, precum Ucraina, Siria, Cornul Africii și Venezuela.

În contextul marcării împlinirii a cinci ani de la Revoluția Demnității, miniștrii au reconfirmat sprijinul Uniunii Europene pentru eforturile de reformă ale Kievului și angajamentul pentru măsuri suplimentare în favoarea stabilității economice a Ucrainei, fiind de așteptat ca autoritățile să mențină dinamica procesului de reforme chiar și în perioada pre-electorală. În intervenția sa, ministrul Meleşcanu a reiterat susținerea constantă acordată de România parcursului european și euro-atlantic al Ucrainei și a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. Oficialul român a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute internațional, precum și condamnarea anexării ilegale a Peninsulei Crimeea. A susținut necesitatea monitorizării atente la nivelul UE a evoluțiilor din Marea Azov, cu implicaţii strategice pentru întreaga regiune a Mării Negre.

Referitor la Siria, discuțiile s-au concentrat asupra evoluțiilor recente din teren și a stadiului procesului politic. De asemenea, miniștrii afacerilor externe s-au coordonat în pregătirea celei de a treia Conferințe privind sprijinul pentru viitorul Siriei și al regiunii, eveniment care se va desfășura la Bruxelles, în perioada 13-14 martie 2019. Ministrul român al afacerilor externe a reiterat importanța cadrului ONU pentru o soluționare politică a conflictului, conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate, cu precădere a Rezoluției 2254/2015, și a Comunicatului de la Geneva (2012), exprimând sprijin pentru eforturile noului Reprezentant Special al Secretarului General al ONU, Geir Pedersen.

La discuția referitoare la Cornul Africii, miniștrii au trecut în revistă evoluțiile înregistrate de la ultima discuție ministerială din iunie 2018, inclusiv aspectele rezultate în urma vizitei în regiune a Înaltului Reprezentant Federica Mogherini (9-10 februarie 2019).

În continuarea discuției informale Gymnich de la București (31 ianuarie – 1 februarie 2019), miniștrii au avut un schimb informal de opinii privind evoluțiile din Venezuela, inclusiv în contextul lansării Grupului Internațional de Contact și al primei reuniuni ministeriale. Ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că singura soluție viabilă pentru criza politică și umanitară cu care se confruntă țara o reprezintă reconcilierea națională, precum și demararea unor negocieri care să permită organizarea de noi alegeri, libere şi corecte, cu participarea tuturor partidelor şi în conformitate cu principiile democratice şi prevederile constituţionale.

În aceeaşi zi, ministrul Teodor Meleșcanu a participat la un mic-dejun de lucru, organizat de ministrul danez al Afacerilor Externe, Anders Samuelsen, avându-l ca invitat de onoare pe ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin. Miniștrii de externe europeni au avut astfel ocazia unui schimb informal de opinii cu privire la situația politică și de securitate din Ucraina, inclusiv din perspectiva situației din Marea Neagră după incidentul din 25 noiembrie 2018, din Marea Azov. A fost abordat cadrul general al relațiilor UE-Ucraina, precum și nevoile particulare pe care autoritățile ucrainene le apreciază ca putând fi acoperite prin sprijinul UE, în vederea avansării reformelor și consolidării rezilienței instituțiilor. În intervenția sa, ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat sprijinul României pentru agenda europeană a Kievului, preocupare față de amenințările de securitate din regiune, necesitatea continuării reformelor și importanța desfășurării unei campanii electorale echilibrate și a unor alegeri libere, corecte și transparente, care să confere legitimitate noilor aleși.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, ministrul român de externe a avut contacte politice bilaterale cu omologii din Republica Cehă, Cipru, Grecia, Finlanda, Italia şi Slovacia, prilej cu care au fost abordate teme bilaterale şi de pe agenda europeană de politică externă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.