Acasă Politic România va continua să acorde sprijin Albaniei pentru aderarea la UE

România va continua să acorde sprijin Albaniei pentru aderarea la UE

DISTRIBUIȚI

149296 – 01022019 –           Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, senatorul Cristian Dumitrescu, a avut o întrevedere joi, 31 ianuarie 2019, cu Gent Cakaj, ministrul delegat pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania, în cadrul vizitei oficiale pe care o întreprinde la București, cu ocazia Întâlnirii informale a Miniștrilor Afacerilor Externe ai Uniuni Europene și Statelor candidate.

            Cu acest prilej, părțile au făcut o trecere în revistă a stadiului și oportunităților de cooperare dintre România și Republica Albania în plan politic și economic, precum și a perspectivelor de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest. Demnitarul român a menționat că țara noastră va continua să acorde sprijin Republicii Albania în parcurgerea procesului de aderare la Uniunea Europeană, avansarea acestui proces înscriindu-se în rândul priorităților Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. De asemenea, senatorul Dumitrescu a menționat că România rămâne angajată în proiectul european și în consolidarea cooperării cu Balcanii de Vest, deoarece aceasta contribuie la stabilitatea, prosperitatea și securitatea UE, precum și a întregului continent.

Președintele Comisiei pentru politică externă a subliniat rolul important al Republicii Albania, ca factor de stabilitate în rândul statelor din Balcanii de Vest. A arătat că integrarea în Uniunea Europeană nu reprezintă doar un proiect economic, ci presupune un proces complex de democratizare și de afirmare în cadrul unui spațiu al valorilor comune. Totodată, a menționat că Balcanii de Vest au fost un punct important pe ordinea de zi atât a Președinției Bulgariei, cât și a Președinției Austriei, iar România va acorda o atenție deosebită acestei regiuni, asigurând astfel continuitatea.

În cadrul discuțiilor, s-a menționat, de asemenea, evoluția comerțului bilateral, care a crescut constant în ultimii ani. Ambele părți şi-au reafirmat interesul pentru extinderea contactelor politice bilaterale, cu precădere la nivel parlamentar, precum şi pentru diversificarea domeniilor de cooperare, în avantajul mutual al celor două ţări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.