Acasă Economie Un nou concept al Politicii Agricole Comune 

Un nou concept al Politicii Agricole Comune 

DISTRIBUIȚI

 149338 – 05022019 – Planul Naţional de Dezvoltare Rurală va fi abandonat, ca şi concept, în exerciţiul 2021- 2027, în condiţiile în care va exista un nou concept al Politicii Agricole Comune, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„În primul rând vom abandona Planul Naţional de Dezvoltare Rurală ca şi concept, el se va stinge în exerciţiul 2021- 2027 dat fiind faptul că există un nou concept al Politicii Agricole Comune.

            Se păstrează cei doi piloni, plăţile directe şi cel de dezvoltare rurală, dar se topesc într-un nou concept anume acela de „Plan Strategic Naţional”, care va aduna la un loc cele două culoare de alimentare europeană, înţelegând FEGA şi FEADR.

            Acestea vor aduna la un loc o decizie de a putea transfera de la un pilon la altul sume care pot alimenta prin Planul StrategicNaţional dorinţele statale, deciziile, dorinţele care izvorăsc dintr-o cerinţă a satului românesc şi dintr-o nevoie a fermierului român.

Iată deci, că vom fi nevoiţi să folosim alte mecanisme, alte instrumente.

            Pentru aceasta trebuie să ne pregătim şi întrebarea se pune cum, pe de-o parte pregătim în lumina dorinţei interesului fiecărei ţări să facem o Politică Agricolă Comună care să convină tuturor acelora care o compun, să facem instrumente uşoare de lucru şi să creăm mecanisme care pot să ducă în final la realizarea obiectivului propus de orice ţară, prin Planurile Naţionale Strategice”, a precizat ministrul Petre Daea, citat într-un comunicat al ministerului de resort.

            Totodată, ministrul Agriculturii a subliniat că procentul de absorbţie pentru fondurile europene accesate prin PNDR 2014- 2020 a ajuns la 48 %, iar printr-un efort guvernamental făcut în prima instanţă de la bugetul statului, „România a adus în ţară banii pe care îi merită”. Sursa: romania-actualitati.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.