Acasă Social UNTRR mulțumește Guvernului

UNTRR mulțumește Guvernului

DISTRIBUIȚI

   149331 – 05022019 – UNTRR mulțumește Guvernului pentru primele plăți către transportatorii rutieri aferente schemei de rambursare a supraaccizei. În urma numeroaselor intervenții UNTRR, aproape 150 de firme au beneficiat de această facilitate, cu sume de peste 8,18 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) mulțumește Guvernului, Ministerului Transporturilor (MT), Autorității Rutiere Române (ARR) și Ministerului Finanțelor Publice (MFP), după ce, la finalul anului trecut, au fost realizate primele plăți către transportatorii rutieri aferente schemei de rambursare a supraaccizei.

Astfel, în urma intervențiilor UNTRR privind implementarea unei scheme de rambursare a supraaccizei, aproape 150 de firme de transport rutier au depus 311 cereri și au beneficiat de facilitate, Ministerul de Finanțe achitând către acestea peste 8,18 milioane lei.

UNTRR a demarat discuțiile cu autoritățile române cu privire la schema de rambursare a supraaccizei încă din luna august 2017, pentru a veni în întâmpinarea transportatorilor rutieri, astfel încât impactul financiar cauzat de majorarea accizei să nu le afecteze competitivitatea.

După aproape un an de zile de intervenții și întâlniri susținute, a fost publicată HG 549/2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părți din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor. La acel moment, UNTRR a cerut autorităților ca alocarea de sume să fie suficientă pentru onorarea plăților, astfel încât rambursarea supraaccizei să se dovedească o practică utilă pentru menținerea competitivității firmelor de transport din România, întrucât industria de transport rutier are o contribuție de peste 5% în PIB și 25% în exportul de servicii al României.

Recuperarea supraaccizei se acordă pentru motorina achiziționată cu data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind  modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal – bugetare și până la data de 31 decembrie 2019. Astfel, operatorii de transport pot solicita restituirea accizei pentru motorina achiziționată începând cu 30 martie 2018.

Potrivit HG 549/2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciza la motorină, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii, urmând ca plata să fie realizată de MFP în maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării deciziei.

UNTRR salută deschiderea Autorității Rutiere Române de eficientizare a  procesului de recuperare a accizei suplimentare prin implementarea Sistemului informatizat de administrare a schemei de stat în vederea depunerii cererilor de restituire de accize și a documentelor însoțitoare.

Deși restituirea supraaccizei a fost demarată cu întârziere în 2018, UNTRR solicită Guvernului, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor Publice să aloce un buget suficient schemei de rambursare a supraaccizei în 2019 și să plătească sumele aferente firmelor de transport rutier fără întârzieri, în termenul prevăzut de legislație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.