Acasă Politic USR: Dragnea acaparează prin OUG toate instituțiile care luptă împotriva corupției

USR: Dragnea acaparează prin OUG toate instituțiile care luptă împotriva corupției

DISTRIBUIȚI

149503 – 20022019 –  USR condamnă OUG-ul adoptat astăzi de Guvernul PSD-ALDE prin care Dragnea și Tăriceanu acaparează cele mai importante instituții care luptă împotriva corupției din România: Parchetul General, DNA, DIICOT, Înalta Curte de Casație și Justiție.

”Vor să pună mâna pe absolut tot ce înseamnă justiție în această țară. Acest OUG nu a fost discutat sau anunțat. Este un OUG care aruncă în aer legile justiției, dincolo de răul făcut deja de către Parlament prin modificarea legilor. OUG-ul este o continuare a mutilării legilor justiției. În primul rând, Tudorel vine cu o modificare în ce privește numirea procurorilor de rang înalt. Avizul secției pentru procurori nu mai este necesar, va fi înlocuit de avizul plenului CSM, pentru că așa cum observăm în ultimul timp, PSD are influență în această zonă a CSM-ului și modifică legile astfel încât influența să-și poată produce efectele cât mai ușor”, transmite deputatul USR Stelian Ion.

USR atrage atenția că unul dintre efectele nocive al OUG-ului adoptat astăzi în Guvern este faptul că pe viitor, judecătorii vor putea fi numiți la conducerea Parchetului General, DNA sau DIICOT. USR cataloghează această decizie ca fiind o aberație, un judecător nu ar trebui să poată fi numit direct ca șef al unui Parchet, fără să aibă experiență în cercetarea cauzelor penale și instrumentarea dosarelor. Mai mult, este în deplină contradicție cu ceea ce însuși PSD-ul a aclamat în ultima perioadă, și anume, separarea carierelor magistraților.

“Legile justiției pe care PSD-ALDE și le-a făcut în anii trecuți nu mai corespund nevoilor lor de a prelua Parchetele și instanțele de judecată. Au ajuns astăzi la concluzia că nu pot să-i facă nimic președintelui Klaus Iohannis dacă nu vor numi la DNA un procuror favorabil, și atunci, au schimbat legea, ce știu ei să facă cel mai bine. Acum obligă ca interimatul la DNA să nu dureze mai mult de 45 de zile. Adică șantajează președintele țării, pe care îl vor acuza în viitor că blochează instituția dacă întârzie”, precizează deputatul USR Silviu Dehelean.

USR reclamă și faptul că PSD-ALDE a relaxat condițiile de numire ale judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

“Se dorește numirea unor judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție și pentru că legea actuală constituie o piedică pentru acești politicieni, modifică legea. Cum o modifică? În sensul în care pe viitor, interviul, acel criteriu de selecție foarte subiectiv, va avea o pondere cât mai mare în evaluarea făcută pentru funcția de judecători de la ICCJ. Și în al doilea rând, se modifică criteriile referitoare la vechimea în funcție. Acum, pentru a fi numit judecător la ICCR ar trebui să ai o vechime de 18 ani. Pe viitor se va adăuga și vechimea în funcția de procuror. Este absolut de neimaginat”, subliniază deputatul USR Stelian Ion.

USR transmite că pentru adoptarea OUG-ului erau necesare dezbateri și recomandări ale partenerilor europeni pentru a vedea în ce măsură deciziile luate de Tudorel Toader sunt corecte, însă tot procesul a fost netransparent și modificat după bunul plac al celor care conduc PSD-ALDE.

USR îi va solicita Avocatului Poporului să atace acest OUG la CCR, mai ales în contextul în care bugetul lui Victor Ciorbea a fost crescut pentru sesizările la Curtea Constituțională. De asemenea, USR va face apel și către organismele internaționale. USR consideră că în acest moment Comisia Europeană trebuie să intervină, deoarece modul în care se legiferează în România este împotriva Tratatelor UE și MCV. Mai mult, USR este dispus să ajungă în fața Curții Europene de Justiție pentru a apăra justiția din România

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.