Acasă Economie Cercetătorii de la Măgurele dau un plus de competitivitate produselor româneşti destinate...

Cercetătorii de la Măgurele dau un plus de competitivitate produselor româneşti destinate pieţelor externe

DISTRIBUIȚI

149674  – 06032019 – La Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti a avut loc o nouă întâlnire de lucru între reprezentanţii IFA Măgurele și cei ai mediului de afaceri, anunță România-Actualități.ro. Întâlnirea vine după ce, în toamna anului trecut, a fost creat un parteneriat între cercetătorii de la ELI-NP şi Institutul de Fizică Nucleară cu mediul de afaceri din ţara naostră.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România, Mihai Ionescu, a precizat că oamenii de afaceri au apelat la specialiştii de la Măgurele, astfel încât prin aplicarea rezultatelor cercetării acestora să se poată da un plus de competitivitate produselor româneşti destinate pieţelor externe, dar şi pieţei interne. Mihai Ionescu a identificat câteva domenii de colaborare: ”Noi materiale pentru întreaga economie naţională din toate domeniile, materiale nou-nouţe sau materiale care există, dar le îmbunătăţim calitativ. Doi: tehnologii noi sau perfecţionarea unor tehnologii noi atât pentru industrie, cât şi pentru agricultură. Trei: noi procedee de testare şi atestare a calităţii produselor şi serviciilor şi, în sfârşit, patru: noi sisteme de certificare şi de confirmare a conţinutului produselor şi ambalajelor”.

Directorul executiv al clusterului de la Măgurele, Dragoş Şeuleanu, a subliniat că este important ca oamenii de afaceri să aplice în domeniile lor rezultatele unor cercetări de la Măgurele. ”În domeniul conservării patrimoniului cultural avem tehnologii foarte performante, pe care le putem pune pe masă. Putem dezvolta materiale noi. Un domeniu în care avem, practic, prioritate mondială este decomisionarea reactoarelor nucleare pentru cercetare. Suntem singura ţară care a decomisionat integral cu gândire şi tehnologie românească un reactor nuclear şi putem să exportăm know-how, dar şi echipamente şi oameni, apoi caracaterizarea materialelor în aşa fel încât în clipa în care mergi la export, să poţi să demonstrezi că ai un material, ai o substanţă alimentară mai bună decât oricine sau mai bună decât competitorii tăi, lucruri pe care le putem face şi aici lucrăm şi cu celelalte institute de pe platformă, doar ELI-NP şi IFIN-ul. Nu trebuie să uităm că cercetarea ştiinţifică avansată a devenit, practic, o nouă ramură a industriei europene, iar noi suntem în avangardă”.

Toate aceste demersuri sunt susţinute puternic de academicianul Nicolae Zamfir, directorul general al proiectului de la ELI şi directorul general de la Institutul de Fizică Nucleară, cu experienţa pe care o au şi cu puterea de a mobiliza cercetătorii români şi străini pentru ca rezultatele cercetărilor de la Măgurele să sprijine industria românească, dar să sprijine şi industria europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.