Acasă Politic Dăncilă: Combaterea violenței în familie și sprijinirea victimelor sunt imperative

Dăncilă: Combaterea violenței în familie și sprijinirea victimelor sunt imperative

DISTRIBUIȚI

149633 – 04032019 –    Contractul de finanţare a proiectului „Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă” a fost semnat, luni, de ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse între Femei si Bărbaţi, Graţiela Drăghici.

„Semnarea finanțării proiectului ”Împreună pentru o viață în siguranță” este o premisă solidă că mii de oameni – femei, bărbați și copii – vor fi protejați de violența în familie și își vor recăpăta încrederea și demnitatea.

Este un semnal puternic, totodată, că violența în familie nu este tolerată, iar atunci când, din păcate, apare, este important ca victimele să știe că nu sunt singure și pot fi sprijinite să revină la o viață normală.

Datele arată că, din nefericire, cazurile de violență domestică înregistrează o creștere îngrijorătoare. Un indicator care reflectă gravitatea acestui fenomen este numărul mare de decese cauzate de violența în familie. 1374 de persoane și-au pierdut viața în perioada 2009-2016, ca urmare a agresiunilor suferite. Întreaga societate a fost impresionată de cazurile tinerelor ucise de partenerii lor.

Formele de agresiune sunt însă de mai multe tipuri, nu doar fizică, iar victimele violenței domestice sunt tot mai multe de la an la an.Combaterea violenței în familie și sprijinirea victimelor sunt imperative. Am acționat în acest sens atât în timpul activității mele ca europarlamentar, cât și în mandatul de prim-ministru. Una dintre primele măsuri aprobate în calitate de șef al Executivului a fost menită să reglementeze ordinul de protecţie provizoriu care să permită poliţistului să intervină rapid în situaţii de pericol iminent.
Am venit apoi cu reglementări mai clare pentru promovarea egalității de gen și combaterea violenței în familie și proceduri coerente de intervenție pentru specialiști, astfel încât să se obțină o protecție reală a victimelor.  Facem astăzi încă un pas foarte important: asigurăm finanțarea pentru un program prin care să oferim protecție, siguranță și sprijin persoanelor agresate în propriile familii.

Proiectul ”VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță!” este estimat la 11 milioane de euro și va fi finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman.Cu ajutorul acestor fonduri vor fi realizate locuințe sociale, organizate într-o rețea integrată la nivel național, în care victimele violenței domestice să poată fi protejate, să primească asistență psihologică, juridică și să locuiască o perioadă de timp, până când vor putea duce o viața normală și independentă.

De asemenea, aceste persoane vor fi sprijinite prin programe de formare profesională pentru a se integra profesional și social. Este esențial acest sprijin pentru că, în foarte multe cazuri, victimelor le este teamă să părăsească domiciliul pentru că nu au un loc de muncă și sunt dependente financiar de agresor.

Acest program va fi dezvoltat la nivel național, prin colaborare cu autoritățile locale.
Îmi doresc ca punerea lui în aplicare să înceapă în cel mai scurt timp, având în vedere că proiectul este bine pregătit și au fost deja încheiate protocoale de colaborare între Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați și autoritățile locale.
Victimele violenței trebuie să aibă curaj să ceară ajutor! Să știe că este dreptul lor la o viață normală. Este responsabilitatea noastră să le sprijinim! Și vreau să știe că au alături Guvernul și că suntem împreună, a declarat, la ceremonie, premierul Viorica Dăncilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.