Acasă Externe Agenda Europeana Discuţii privind Republica Moldova, China şi Yemen la reuniunea CAE 

Discuţii privind Republica Moldova, China şi Yemen la reuniunea CAE 

DISTRIBUIȚI

149799 – 19032019 –    Secretarul de Stat Dan Neculăescu, a participat luni, 18 martie 2019, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care  a avut loc la Bruxelles.

Agenda reuniunii a inclus discuţii privind Republica Moldova, China şi Yemen. În contextul marcării a cinci ani de la anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea și a Sevastopolului, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, a reconfirmat alături de miniștrii de externe europeni susținerea UE pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, menționând în acest sens Declarația Comună adoptată de statele membre ale UE și publicată la 17 martie 2019, se arată într-un comunicat de presă.

Oficialii europeni au avut un schimb de opinii privind evoluţiile din Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, cu scopul de a identifica modalităţile optime de angajare ale UE în continuare. Apreciind relevanța dosarului pentru România, inclusiv prin prisma priorităților în perioada deținerii Președinției Consiliului UE, secretarul de stat Dan Neculăescu a accentuat asupra importanței următoarelor etape subsecvente procesului electoral din Republica Moldova. De asemenea, a subliniat importanța continuării în perspectivă a unui angajament vizibil și activ al UE în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor săi.

Discuția pe tema China a avut în vedere pregătirea discuţiilor din Consiliul European (21-22 martie 2019) şi a Summit-ului UE-China (9 aprilie 2019). Oficialii au avut un schimb de opinii asupra aspectelor deja abordate cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor de externe de la Bucureşti (31 ianuarie – 1 februarie 2019).

Secretarul de stat Dan Neculăescu a salutat includerea discuţiei privind China pe agenda CAE şi a făcut referire la Platforma de Conectivitate UE-China, un instrument important pentru asigurarea sinergiei între diferitele iniţiative de conectivitate atât ale UE, cât şi ale Chinei, menționând în context inclusiv evoluțiile privind dezvoltarea Coridorului Marea Neagră – Marea Caspică.

Discuţia privind situația din Yemen s-a axat pe importanța unei soluții politice, care să stopeze grava situație umanitară. A fost exprimată necesitatea implementării Acordului de la Stockholm şi a fost reiterat sprijinul pentru negocierile sub egida ONU, coordonate de reprezentantul special al SG ONU, Martin Griffiths.

Participarea la reuniune a constituit un bun prilej pentru partea română de a informa partenerii europeni despre rezultatele reuniunii cvadrilaterale Azerbaidjan – Georgia – România – Turkmenistan  desfăşurate la București (4 martie 2019), ocazie cu care cei patru miniștri de externe au semnat o declarației politică comună în sprijinul materializării rutei de transport de mărfuri Marea Neagră – Marea Caspică.

În marja CAE, în cadrul unui dejun de lucru informal, miniștrii de externe europeni au discutat relaţiile UE-China în prezenţa consilierului de stat și ministru al afacerilor externe chinez, Wang Yi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.