Acasă Externe Camera Comunelor a votat amânarea Brexit-ului cu trei luni

Camera Comunelor a votat amânarea Brexit-ului cu trei luni

DISTRIBUIȚI

149778 – 15032019 –     Parlamentarii britanici au votat joi seara pentru amânarea cu trei luni a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Decizia trebuie agreată, însă, de toate statele comunitare, lucru care se va discuta săptămâna viitoare la Consiliul European. Până atunci, premierul Theresa May mai are o șansă să-i convingă pe deputați să-i aprobe acordul agreat cu Bruxelles-ul.

Cu două săptămâni înainte de data la care Regatul Unit urma să iasă  din Uniune (29 martie), parlamentarii britanici au decis să ceară amânarea ieșirii din UE, cu 412 la 202 voturi.

Acest lucru se poate însă doar în condițiile unui acord, singurul existent fiind deja respins de două ori. Marțea viitoare, Theresa May va încerca din nou să obțină votul parlamentarilor.

După decizia de joi  seara, liderul opoziției laburiste este însă clar: „Ultimele zile au crescut responsabilitatea de pe umerii premierului. În primul rând, trebuie să accepte public că atât acordul ei, cât şi ieşirea fără acord, pur şi simplu nu mai sunt opţiuni valabile. Şi în al doilea rând că trebuie să propună o legislaţie care să schimbe data de 29 martie ca dată pentru Brexit”, a declarat Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste.

Laburiștii au avansat și ideea unui nou referendum, precum și preluarea de către Parlament a controlului asupra procedurii de Brexit, ambele respinse.

Matt Hancock, ministrul Sănătății, parlamentar conservator:  Personal, susţin cu tărie acordul premierului şi să punem în practică rezultatul referendumului, şi aş prefera să facem asta pe 29 martie ca să terminăm odată şi să ne vedem şi de alte treburi.

Dacă planul Theresei May primește săptămâna viitoare undă verde, șefa guvernului poate merge la Bruxelles să ceară amânarea Brexitului până pe 30 iunie.

Dacă acordul este respins și a treia oară, va cere de la europeni un răgaz și mai mare. În amble cazuri, două lucruri sunt clare: Marea Britanie trebuie să participe la alegerile europarlamentare și orice amânare trebuie aprobată de toate cele 27 de state membre UE.

Ieșirea Marii Britanii fără un acord este scenariul cel mai puțin dorit de Bruxelles, iar președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis încă de joi dimineața că favorizează ideea unei amânări de durată. Primele discuții în acest sens se vor purta la Consiliul  European de Primăvară, programat pentru zilele de 21 și 22 martie.

Votul de joi seara vine în contextul în care Parlamentul Marii Britanii a respins cu o majoritate clară ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere.

Parlamentarii au respins declanșarea unui nou referendum, cu 334 de voturi, față de doar 85 pentru.  Sursa:stiri.tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.