Acasă Externe Meleșcanu, invitat de onoare 

Meleșcanu, invitat de onoare 

DISTRIBUIȚI

149927 – 29032019 –  Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, efectuează o vizită la New York, în perioada 27 martie – 2 aprilie 2019, prilej cu care va participa la o serie de reuniuni, care se desfăşoară, în această perioadă, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite, continuând astfel demersurile de promovare a candidaturii României pentru alegerea ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU în mandatul 2020 – 2021.

În marja acestor evenimente, şeful diplomaţiei române a avut miercuri, 27 martie 2019, o întâlnire de lucru cu grupul statelor Comunității Caraibiene – CARICOM în cadrul căreia a prezentat priorităţile Preşedinţiei României a Consiliului UE.

De asemenea, tot la 27 martie, ministrul a avut o întrevedere cu reprezentanţii la ONU ai statelor din grupul Asia-Pacific. În context, ministrul Teodor Meleșcanu a evocat relaţiile tradiţionale pe care România le are cu statele din regiune şi sprijinul pe care ţara noastră îl acordă consolidării relaţiilor acestora cu Uniunea Europeană.

Şeful diplomaţiei române a fost invitat de onoare la recepţia organizată de Misiunea Permanentă a Republicii Mauritius la ONU, cu ocazia Zilei Naţionale, informează MAE.

Ministrul Meleşcanu a participat joi, 28 martie 2019, la dezbaterea deschisă din Consiliul de Securitate al ONU pe tema prevenirii şi combaterii finanțării terorismului.

În intervenția sa, șefului diplomației române a reiterat angajamentul constant al României pentru eforturile la nivel național, regional şi internațional care vizează combaterea fenomenului terorist şi a menționat că dimensiunea financiară reprezintă un pilon esențial al acestor eforturi. Cu acest prilej, a subliniat importanța cooperării Uniunii Europene cu entitățile ONU competente în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului.

Prezentând măsurile naționale adoptate pentru combaterea finanțării terorismului, a accentuat componenta preventivă a strategiei României şi disponibilitatea de a lua parte la demersurile de extindere şi aprofundare a rețelei de instrumente bilaterale şi multilaterale pentru prevenirea şi combaterea acestei amenințări. În acest context, ministrul Teodor Meleșcanu, a evidențiat sprijinul politic acordat de România, prin co-sponsorizare, rezoluției privind prevenirea şi combaterea finanțării terorismului, adoptată de Consiliul de Securitate la 28 martie 2019.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a avut o întrevedere cu reprezentanţii permanenţi la ONU ai statelor din Grupul African. Șeful diplomației române a evocat relaţiile bilaterale bune pe care România le are cu statele africane şi sprijinul acordat de ţara noastră acestor ţări, în special în ceea ce priveşte educaţia şi dezvoltarea. Ministrul afacerilor externe a subliniat importanța acțiunii României în ceea ce privește susținerea continentului african, precum și prioritățile în contextul candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU (2020 – 2021).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.