Acasă Politic USR a depus un proiect de lege privind organizarea și desfășurarea votului...

USR a depus un proiect de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic la distanță

DISTRIBUIȚI

149729 – 12032019 –  Uniunea Salvați România a depus un proiect de lege privind organizarea și desfășurarea votului electronic la distanță, un proiect care simplifică modul în care românii își pot exprima opțiunile la toate ciclurile electorale.

“Ne uităm cu invidie la Estonia, unde 95% dintre serviciile publice sunt digitalizate. USR vine cu un proiect de lege pe care îl consideră esențial pentru viitorul României, prin care cât mai mulți cetățeni români să poată vota, și anume votul electronic la distanță. Potrivit unui sondaj realizat de USR, unul dintre motivele pentru care tinerele generații nu vin la vot este dificultatea acestui proces. Votul electronic este unul dintre mijlocele prin care noi credem că societatea poate să fie mai prezentă la toate ciclurile electorale, de aceea îl considerăm proiect modern pentru viitorul României.”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Proiectul de lege oferă o validare a opțiunilor electorale într-un mod care să restabilească încrederea românilor în sistemul de alegeri: un sistem de vot nou, complementar, care să asigure în mod sigur, transparent și ușor verificabil alegerile cetățenilor români.

USR arată în expunerea de motive a proiectului de lege că peste trei milioane de români sunt plecați la muncă în străinătate sau pentru a studia la universități iar pentru acești cetățeni români cu drept de vot, deplasarea în alte localități unde se află consulate/ambasade pentru a vota poate fi de cele mai multe ori costisitoare, dacă nu chiar imposibilă, persoanele bolnave sau cu dizabilități (persoanele cu probleme de vedere sau locomotorii) se confruntă cu dificultăți suplimentare în a participa la procesul de vot: nu există cabine de vot special adaptate nevoilor acestora, care să asigure respectarea exigențelor de proces de votare secret, direct și independent și că posibilitatea de a vota în spitale, azile sau case de bătrâni rămâne restrânsă (chiar și prin folosirea urnei mobile).

“În luna ianuarie am realizat un sondaj de opinie potrivit căruia nu mai puțin de 71,7% din populația României s-ar prezenta la vot dacă ar exista un sistem de vot electronic. Este un procent mare având în vedere că la ultimele alegeri parlamentare prezența la vot a fost de 40%. Proiectul USR respectă toate reglementările europene și se inspiră din experiența altor țări care au deja adoptat acest tip de vot. Avem încredere că parlamentarii celorlalte grupuri parlamentare vor vota acest proiect de lege, chiar dacă mulți dintre colegii noștri sunt în secolul 20, ba unii chiar în 19.”, a transmis senatorul Nicu Fălcoi, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

USR subliniază că votul electronic este o modalitate de exercitare a dreptului constituțional de a vota, în cadrul scrutinelor electorale, folosind o aplicație de vot electronic, care trimite buletinul de vot, în deplină siguranța, folosind internetul.

“Votul electronic vine ca o încununare a măsurilor luate de USR pentru a încuraja participarea la vot, mai ales că România se confruntă cu o prezență scăzută. USR și-a propus, încă de când a intrat în Parlament, să crească implicarea cetățenilor în politică și participarea la vot. Astfel că, după votul prin corespondență am venit cu această propunere de vot electronic. De asemenea, am propus reducerea numărului de semnături necesare înscrierii unei candidaturi, tocmai pentru că noi considerăm aceste măsuri ca fiind absolut necesare, dacă vrem să schimbăm modul învechit de a face politică.”, a subliniat senatorul Florina Presadă.

Votul electronic la distanță poate fi folosit pentru toate tipurile de alegeri (locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale), precum și pentru referendumurile naționale ori locale și indiferent dacă alegătorii au domiciliul sau reședința în țară sau în străinătate. Fiecare cetățean poate vota cu ajutorul unui certificat digital pe care îl obține de la Autoritatea Electorală Permanentă și folosind o aplicație de vot electronic.

“Proiectul de vot electronic vine după un alt proiect pentru votul prin corespondență care încearcă să deschidă accesul spre manifestarea politică. În acești doi ani, de când suntem în Parlament, am făcut  apeluri repetate pentru a deschide dezbaterea parlamentară cât mai mult. În acest moment există 10 proiecte de lege ale USR în circuitul legislativ în diverse stadii. Nu mai putem să ne jucăm cu tot felul de tertipuri prin care accesul la politică este limitat. Proiectul este unul necesar”, a conchis deputatul Tudor Benga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.